Екатерина Захариева остана единственият български кандидат за еврокомисар, предаде БТА. Това се е случило след събеседвания с двамата номинирани и писма, разменени между председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и служебния премиер Димитър Главчев.

"Премиерът Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което се финализира процедурата по номиниране на кандидат за еврокомисар от България. Кореспонденцията от страна на министър-председателя е в отговор на писмо на г-жа Фон дер Лайен, в което тя благодари за предложените от българското правителство две кандидатури и след събеседвания с кандидатите отправя искане до премиера Главчев официално да посочи г-жа Екатерина Захариева като единствен български кандидат.

В отговор на писмото на председателя на Европейската комисия премиерът Димитър Главчев официално представя името на Екатерина Захариева като кандидат за еврокомисар от България", обявиха от Министерския съвет.

На 30 август - в последния възможен ден за номинации, служебното правителство реши Екатерина Захариева и Юлиан Попов да са кандидатите за български еврокомисар. Захариева бе предложена от ГЕРБ-СДС, а Попов - от ПП-ДБ.

Тогава партиите издигнаха общо 7 кандидатури за еврокомисар. Освен Екатерина Захариева, другите две дами бяха Велислава Петрова от ИТН и Искра Михайлова, номинирана от ПГ на ДПС, но непризната от ДПС зад Ахмед Доган. БСП издигнаха двама кандидати - Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова. Виктор Папазов бе кандидатът, предложен от "Възраждане", а бившият екоминистър Юлиан Попов бе номиниран от ПП-ДБ. 

Екатерина Захариева благодари в пост във фейсбук за доверието от страна на Министерския съвет, на ГЕРБ и на лидера на партията Бойко Борисов по повод кандидатурата й. "Ще се радвам да коментирам темата в повече детайли след като бъдат спазени всички официални процедури и срокове на ЕК по номинациите. Винаги съм изпълнявала задълженията си с професионализъм и при строго спазване на правилата и законите. Ще продължа да го правя и сега като кандидат, както и занапред във всяка моя бъдеща роля", заяви тя.

"Приемам го като предизвикателство и мисля, че сме една много добра двойка с Екатерина Захариева, с която се познаваме много добре и аз ценя много високо. И се надявам, че ще се представим добре пред Европейската комисия и Урсула фон дер Лайен. Аз смятам, че всички ресори могат да бъдат много силни, защото зависи много от комисаря, защото зависи как той ще ги формулира и как ще ги изкара напред", каза пък тогава Юлиян Попов, който днес отпадна от надпреварата за високия пост.