Ние сме подготвили законодателни промени. Нямаме как да ги внесем при липса на Народно събрание, защото всеки, който е чел Конституцията, а не чака да излезе на DVD, знае, че няма как да го направим”, заяви премиерът и отрече, че ще има увеличение на цените на тока с 40%.

Преди това министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев съобщи, че служебното правителство и ДКЕВР са подготвили промени на ценообразуването в електроенергетиката.

Запитан от лидера на "Атака" Волен Сидеров, Райков коментира, че правителство не провокира протестите, а точно обратното - те са спрели, съобщиха БГНЕС и "Фокус".

Виждаме едно безпомощно правителство, което ни е управлявало. Защо г-жо Харитонова (председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова - бел.ред.), през тези два месеца не подготвихте законовите промени, а се оправдавате като минувач от улицата? Утре ще дойде 1 юли и ще осъмнем с 40% увеличение на тока”, коментира Сидеров. Той нарече нея и ръководителят на БЕХ "несъстоятелни", обвини и министъра на икономиката, че е безпомощен и неподготвен.

"Чухме няколко пъти служебният премиер да повтаря, че не може държавата регулативно да се намесва в цените на тока. Тогава защо съществува регулаторен орган, Райков, защо Европа не каже да закрием ДКЕВР? Вие си противоречите", каза Сидеров на служебния премиер, цитиран от БГНЕС.

Премиерът влезе в спор и с депутата от ДПС Делян Пеевски, който го попита защо не е уволнил Михаил Андонов, тъй като е виновен за фалита на НЕК и БЕХ (Български енергиен холдинг) и е уличен, че сключвал договори за юридически услуги с шурея си.
Райков обясни, че е той голям специалист и уволнението му като изпълнителен директор на БЕХ ще има "изключително негативен ефект", освен това е един от свидетелите по делото за АЕЦ "Белене".

Според премиера за Андонов няма доказателства за нарушения и злоупотреби и отстраняването му не може да бъде единствено и само на основата на подозрение.

Явор Куюмджиев от левицата пък заяви, че България за пръв път се е превърнала от износител на ток в транзитна държава.
"Представяте ли си докъде стигнахме, след като миналата седмица служебният министър на икономиката и енергетиката обяви, че не би инвестирал в българската енергетика", попита той.

Райков отчете, че общото финансово състояние на АЕЦ „Козлодуй” е задоволително и положително - през 2011 г. има печалба от 114 милиона лева, а през 2012 г. - 146 милиона лева.

Парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарната зала в знак на протест към работата на зам.-председателя на НС Мая Манолова, която водеше заседанието. В реплики към депутати от ГЕРБ тя не слезе от председателското място, за да се изкаже от трибуната, съобщи Дарик.

По коя точка от правилника вие си позволихте да влезете в ролята на ментор и да държите подобен тон? Когато председателстващ иска да вземе думата, трябва да посочи свой зам.-председател, който трябва да му я даде”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, след което депутатите от ГЕРБ напуснаха.  

Минути след това Бойко Борисов и Вежди Рашидов се върнаха в залата, след тях дойде и Цветан Цветанов.

По молба на Ангел Найденов от левицата Манолова прикани депутатите от ГЕРБ да влязат отново.
Бързат за обяд, вероятно можем да ги намерим в стола на Народното събрание”, предположи Найденов.

Нека всеки си носи кръста, коментира Манолова и призова да бъде пуснат звуков сигнал, с който от ГЕРБ да влязат в залата, след което те се върнаха.