Вие страхувате ли се, когато "вероятно гласът на едни министър-председател казва: "ще направя всичко възможно, за да изгори Йончева"? Да, страхувам се. Има ли разумен човек, който да не се страхува от подобна реплика. Въпросът е този страх да не ме накара да замълча". Това обяви в интервю за предаването на bTV "Тази сутрин" с включване от Брюксел евродепутатът от ПЕС Елена Йончева.

Репликата е част от разпространения в медиите запис с глас, наподобяващ много този на премиера Бойко Борисов.

"Над 1 млн. българи слушаха този запис, предимно в социалните медии, и всички се надяваме това да не е истина. Затова изключително важно е да има прокурорска проверка, да бъде изследвана достоверността на този запис и гласа на г-н Борисов. Всички ние се надяваме това да не е неговият глас, защото това би бил страхотен удар, не срещу Борисов, а срещу България. В този запис чуваме как един лидер на европейска държава е готов да унищожи своя политически противник, чуваме как той нарежда да бъде унищожен един бизнес. Ние виждаме от този запис как няма разделение на властите. Това е страшно за една европейска държава", коментира Йончева.

Евродепутатът се надява на обективно разследване от прокуратурата на записа, но не е голям оптимист предвид какво се случи със записите, известни като "Ало, Ваньо" и "Ало, Банов". И уточни, че е готова да подпомогне с всички средства на едно независимо разследване.

По думите ѝ най-големият бич в България е корупцията, защото удря икономиката.

"Затова вече 13 години сме последни в Европа. Изпускаме шанса да бъдем достойна и развита България. Тези аудиозаписи и снимки показват цялата мерзост на политическата класа в България", каза още евродепутатът.

Йончева призова бизнесът да не страхува и да не си мълчи, защото един ден "тази авторитарна власт" може да застигне всеки един от тях.

Относно отношенията си лидера на БСП Корнелия Нинова тя обяви, че няма проблем между тях, но отказа да я подкрепи персонално преди прекия избор за председател на партията през септември.

"Тя очевидно има проблем със своите структури. Българската левица няма как да спечели властта, ако занимава цялото общество с вътрешни боричкания. Успешен ще е този лидер, който обедини партията. Такъв лидер ще подкрепя", обяви Йончева, без да посова конкретен кандидат.