Това сочат резултати от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи през месец юни, проведено от НЦИОМ, съобщиха “Фокус” и БТА.

Фокусирането на общественото внимание към протестите и към реакциите на управляващите доведе до спад на одобрението за работата на кабинета и негови ключови лица, констатират социолозите. Те уточняват, че проучването е започнало десет дни след протестите на Орлов мост срещу промените в Закона за горите и самото изследване се е провело, когато позициите на страните по конфликта са били публично коментирани и анализирани.

Също през юни бяхме свидетели на взривовете в складове с боеприпаси при Петолъчката, а изследването съвпадна и със съобщението за увеличение на цените на тока и природния газ, посочват от НЦИОМ.

В края на третата година от мандата ГЕРБ запазва 70% от избирателите си от предишните парламентарни избори, а БСП – 76%. Крайно разочаровани от ГЕРБ и категорично нежелаещи повече да ги подкрепят са една пета от бившите им избиратели.

При БСП този дял е по-нисък – - при 13% от гласувалите за тях през 2009 г. Електоралното влияние на левицата не се променя за последния месец и остава около 18%.

Партията на Меглена Кунева - "Движение България на гражданите", която бе основана по време на провеждане на изследването, обаче вече е трета политическа сила с резултат от 7,5%. Засега симпатии към личността на Кунева по-масово декларират левите избиратели. В същото време обаче, сред готовите да гласуват за новата партия, превес имат центристки и дясно ориентирани избиратели. Кунева печели симпатизанти главно сред бивши поддръжници на други партии и в по-малка степен успява да привлече политически пасивни избиратели, обобщават социолозите.

ДПС остава на четвърто място с електорално влияние от 6,4% в началото на юли. Следва "Атака" - с едва 2,5%.

Ако Синята коалиция бъде запазена, има шансове да попадне в следващия парламент. Поотделно обаче СДС и ДСБ имат близки и невисоки електорални дялове, от по 1,6% – 1,7%.

Изследването е проведено в периода 27 юни – 3 юли сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места.