Само според 5-ма от 12 конституционни съдии Пеевски не може да бъде депутат, стана ясно от решението на КС, с което той се връща в парламента. 

"С днешното си решение КС от пазител на българската държавност и демокрация се превърна в защитник на новото политическо мнозинство на БСП, ДПС и "Атака", което се разпорежда по най-непрозрачния и недемократичен начин с всички институции в България", пише в позицията на ГЕРБ.

От партията обявиха, че не приемат решението нито от политическа, нито от юридическа гледна точка. Според тях то е доказателство, че БСП, ДПС и "Атака" вече управляват и КС. Именно заради това от ГЕРБ настояват за оставка на правителството, разпускане на парламента и предсрочни парламентарни избори.

От партията очакват, че председателят на Народното събрание Михаил Миков ще продължи "необезпокоявано да манипулира кворума в пленарната зала", защото ще бъде сигурен, че мнозинството на БСП, ДПС и "Атака" ще му осигури закрила чрез правилното решение на КС.

"Ето защо ГЕРБ ще продължи да пречи на това порочно мнозинство да си приема удобни закони в парламента, които дори и да бъдат атакувани ще бъдат спасявани от КС", посочват от ГЕРБ.

Позицията на Реформаторския блок

"С днешното си решение по казуса "Пеевски" КС де факто го върна като депутат в Народното събрание. Това решение е абсолютно неприемливо и от правна, и от политическа гледна точка", заявиха в позиция от РБ. 

Според тях с това решение се узаконява произволът на мнозинството в парламента, което може да взима и да се отмята от решенията си за политически назначения без никакво съобразяване със смисъла на законите и конституцията.

"С този акт става ясно, че основният тълкувател на държавността и защитник на гражданските права и демокрация е подвластен на политически и икономически интереси. Очевидно влиянието на тези скрити интереси, които упражняват публичната власт в България и рушат правото, вече се е разпростряло и върху върховната институция, призвана да пази конституцията", пише още в изявлението, което призова за нови протести и оставка на кабинета.


Анкета: Одобрявате ли решението на КС да върне Пеевски като депутат?