По предложение на Орешарски парламентът избра за председател на ДАНС Владимир Писанчев. Недялко Недялков беше вторият кандидат за поста.

"Предстои ми разговор с новоизбрания председател на ДАНС, но ще издам предварително, че бих предложил другия кандидат Недялко Недялков да бъде заместник на председателя", обясни пред журналисти Орешарски.

Недялков е началник на дирекция „Класифицирана информация" в ДАНС.

За приоритетите и статуквото в ДАНС

Орешарски постави приоритетна задача на новия председател на ДАНС - да се справи с контрабандата, данъчните измами, корупционните практики.

"Сигурно няма да успеем на 100%, но ще следя стриктно степента, в която се подобрява събираемостта на данъците, и след няколко месеци ще дам изводи за работата на ДАНС", каза премиерът.

Кандидатурата на Владимир Писанчев за председател на ДАНС, Орешарски аргументира пред депутатите с това, че тя е по-скоро запазване на статуквото.

"Под статукво, разбирах да предложа специалист вътре от системата на ДАНС, а не отвън", уточни премиерът.

Орешарски изрази увереност, че "системата не е компрометирана, и че има достатъчно честни и отговорни служители, които могат да й дадат един нов, по-добър облик".

За "Галерия"

На въпрос - дали не го притеснява изказването на Владимир Писанчев, че е участвал в операция, която той самият никога не би разпоредил, премиерът отговори: „Ако едно военизирано лице на по-ниски позиции не изпълнява заповеди, това е силно смущаващо”.

Става дума за делото "Галерия" от 2008 г., при което са били подслушвани журналисти и политици.

В изказването си пред депутатите Писанчев призна, че сега като председател на на ДАНС никога не би разпоредил друго дело като "Галерия", но се подчинил на разпореждане като директор на дирекция "Сигурност".

Заповедта за започване на делото е на тогавашния шеф на агенцията Петко Сертов.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Трябва ли новият шеф на ДАНС да пълни хазната?

Анкета: Одобрявате ли избора на Писанчев за председател на ДАНС?