През месец септември се навършват точно три години от прословутата реплика на Меркел "ще се справим". Това доведе до постигане на изборни победи на крайнодесни популистки националистически организации и партии в Унгария, Австрия, Италия, дори и в Германия. Най-голямото разделение на Източна и Западна Европа в историята на Европейския съюз.

Това каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред телевизия "България он ер".

По думите му, въпреки, че в последните години мигрантските потоци значително са намалели, истерията се увеличавала и било въпрос на време тази вълна да превземе и останалата част на Европа.

Само преди дни най-малко 300 души бяха арестувани на протест в Кемниц, на който се събраха хиляди поддръжници и противници на мигрантите.

До ескалация на напрежението се стигна след убийството на 35-годишен германец и ареста на извършителите - сириец и иракчанин. Според данните, през последните години повече от 1.6 милиона мигранти от Афганистан, Сирия и Ирак пристигнаха в Германия.

Сега въпросът е - ще оцелее ли отново Ангела Меркел, която показва удивителни способности да излиза от кризите, макар и с цената на загуба на доверие и политическа подкрепа. Повечето от експертите са на мнение, че това ще е последният тест за канцлерът на Германия преди неговото оттегляне от политиката.