"Според мен е много хубаво да не се купуват плодове от Холандия. По-добре е да купуваме от Турция или Испания", казал Бъсеску, докато пазарувал в супермаркет в столицата Букурещ, цитиран от Танюг, предаде БГНЕС.
След като холандското правителство през септември обяви, че е против Румъния и България да влязат в Шенген, властите в Букурещ забраниха вноса на някои продукти от Холандия, включително лалета.

Досега Холандия се противопоставяше всеки път на разширяването на зоната без граници, като изразяваше загриженост за безопасността й, ако България и Румъния се присъединят.

Холандската евродепутатка Естер де Ланге ще поднесе днес на румънските си колеги в Европарламента кошници с холандски зеленчуци в отговор на призива на Бъсеску да не се купуват зеленчуци от Холандия, съобщи междувременно Медиафакс, позовавайки се на Радио Холандия.
"Няма никакъв проблем с нашите зеленчуци, а Румъния не може чисто и просто да блокира нашия износ заради мотив, който изглежда е политически", заяви Де Ланге.

Ако въпросът за разширяването на Шенген с България и Румъния остане в дневния ред на днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, Холандия ще наложи вето, съобщи пък пред журналисти при пристигането си за участие в заседанието холандският министър по имиграцията и въпросите на бежанците Герд Леерс, предаде БТА.

Очаква се днес Съветът по правосъдие и вътрешни работи да препоръча България и Румъния да влязат в Шенген с морските и въздушните граници от 25 март догодина.
Предложението е на полското председателство на ЕС.

Миналата седмица на среща на Европейския съвет Холандия отново единствена се обяви против влизането на двете страни. Тогава лидерите на страните от ЕС се разбраха да решат през март 2012 г. за присъединяването.

Попитан какво очаква Хага, за да промени позицията си, Леерс посочи, че са необходими данни за траен и необратим напредък в борбата с престъпността и корупцията в България и Румъния.
Леерс уточни, че очаква да види такива данни в междинния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка през февруари догодина.

Не съм враг на българите и румънците, а съм приятел на Европа и не искам организираната престъпност да достигне до единния европейски пазар с прибързаното отпадане на границите, коментира министърът.
По неговите думи за Холандия не е решение поетапното отпадане на границите.