"Кметът на София Йорданка Фандъкова е длъжна да даде обяснение на гражданите защо допусна да стане трайна тенденцията при всеки по-силен дъжд булевардите на града да се превръщат в канали, мазетата и приземните етажи на къщите и блоковете да плуват във вода, а част от метростанциите да се наводняват и да стават неизползваеми", заявяват от общинските съветници от групата на БСП в София.

Според тях всички проблеми, които предизвика безспорно силният дъжд вчера вечерта, не са просто случайни инциденти, а резултат от проявявано през годините системно безхаберие от Столична община при управлението на града.

"Всеки път, когато над София завали, водата и калта блокират града за дни. А гражданите слушат едни и същи оправдания и внушения от кмета Фандъкова чрез медиите", се казва в позицията до медиите.

"Истинската причина е в абдикирането на Столична община от решаването и на този сериозен проблем - некомпетентността, бездействието, липсата на постоянна поддръжка и профилактика на канализационната мрежа, а в редица квартали и селища липса и на канализация (недопустима за европейска столица в 21-ви век), на редовно почистване на коритата на реките, както и на некачественото строителство и ремонти при изграждането на инженерната и улична инфраструктура", заявяват общинските съветници от БСП в София.

Затова те настояват кметът Йорданка Фандъкова незабавно да внесе за разглеждане в Столичния общински съвет /СОС/ Програма за действие на Столичната община с цел преодоляване на подобни кризисни ситуации в бъдеще с конкретни срокове и отговорници.

В противен случай, всеки дъжд ще се превръща в природно бедствие, последиците от което върху собствеността на гражданите и причинените им неудобства ще остават за тяхна сметка, а ръководството на Столична община ще се оплита в поредната порция нелепи обяснения и оправдания, заявяват от БСП-София.

Общинските съветници от левицата настояват на предстоящата сесия на СОС на 9 юли да получат отговор и на конкретни въпроси - коя административна структура и кой персонално в Столична община ще носи отговорност за неподдържаната канализационна мрежа в столицата, в резултат на което настъпиха многобройните щети от дъжда в понеделник вечерта; каква програма за поддръжка на шахтите се изпълнява през настоящата година, кой и как контролира изпълнението й и каква е отговорността на концесионера "Софийска вода" АД в случая; както и какви мерки смята да предприеме Столичната община за предотвратяване и намаляване на щетите от подобни природни бедствия.

Очакваме ясни и изчерпателни отговори от кмета Йорданка Фандъкова на сесията на СОС в четвъртък, заявяват от БСП-София.