"В законопроекта, който засяга опрощаването на над 12 млн. лв. на Главно мюфтийство, въобще не става въпрос за етническия мир или някакво потивопоставяне на общности. Призоваваме управляващите да не злоупотребяват с тази тема". Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски на пресконференция в централата на БСП (в средата на снимката).

Свиленски коментира, че мотивите на този законопроект и анализът за въздействие се състоят точно от три реда, в които не се дава отговор - какви са задълженията, колко са и на кого точно са. Свиленски призова представителите на мнозинството да излязат и да обяснят - за колко пари става въпрос, на кого ще бъдат опростени и под каква форма.

Депутатът от БСП припомни, че през декември 2018 г. законопроектът е гледан в комисията по вероизповедания и там народен представител от ГЕРБ е заявил, че това е политическо решение. Днес Свиленски попита каква е политическата цена на това решение. По думите му тази стенограма е била укривана повече от три месеца и след като представителите на левицата са обявили, че тя се крие, е качена на сайта на парламента.

"Колеги от "Обединени патриоти", ако не искате законопроектът за опрощаването на дълговете на Главно мюфтийство да бъде приет, просто не се регистрирайте в деня, в който се приема", призова Георги Свиленски. За призивите на патриотите БСП да се върне в пленарна зала, той коментира, че няма как да си част от управляващата коалиция, да играеш ролята на опозиция и в същото време да твърдиш, че БСП е виновна. "БСП има ясно решение за напускането на Народното събрание и сме решили и кога ще се върнем", заяви Георги Свиленски.

Секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов напомни пред медиите какво гласи чл. 13 ал. 4 от Конституцията - че религиозните общности не могат да се използват за политически цели. "Не става въпрос за противопоставяне на етническа или верска основа. ГЕРБ са тези, които създават напрежение, говорейки за Косово и Възродителен процес и използват религиозните общности за тесни партийни политически цели, заедно с ДПС", заключи Попов.