Тя говори пред пленума на партията, където гости бяха новоизбраният президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев и Илияна Йотова благодариха за извоюваната победа на президентските избори на социалистите, които ги подкрепиха.

Корнелия Нинова направи анализ на резултатите от президентските избори и подчерта, че сред причините за победата са грешки на основния опонент в надпреварата - ГЕРБ във вътрешната и външната политика, както и воденето на позитивна директна кампания.

Нинова подчерта, че основният извод е, че ГЕРБ не са непобедими, но че тепърва от партията се очакват важни решения.

"Смятаме, че ако всички институции, държавни мъже и жени, спазват Конституцията и законите на страната, така, както са разписани процедурите в тази ситуация, политическа криза не може да има и няма да бъде допусната. Нашата цел е предсрочни парламентарни избори, тяхното спечелване с една сериозна, ясна, категорична и аргументирана предизборна платформа", заяви Нинова.

Лидерът на БСП повтори и позицията си, че партията няма да участва с кадри във формиране на служебен кабинет нито на президента Росен Плевнелиев, нито на новоизбрания държавен глава Румен Радев. Пленумът продължава.

Корнелия Нинова изтъкна по повод на проведения референдум, че предстоят дни на усилена работа в НС, за да може да се отговори на очакванията на хората, но и да се съобразят всички действия със запазване на държавността и институциите на страната.

„Всички след референдума се задълбочиха за промяна в изборната система. Моля, другари и другарки ние да помислим върху промяната в партията, защото референдумът, освен конкретно да насочва към мажоритарни избори и намаляване на субсидиите като философия, ни казва едно – народът не харесва статуквото. Не харесва политическите партии такива, каквито са те днес. Не харесва това, че в по-голямата си част тези партии поставят на първо място партийния интерес, личното облагодетелстване, пред народния и националния интерес“, заяви Нинова.

Тя обясни, че разчита референдума в смисъл, че трябва да се даде път на нови, необременени лица и да се промени стила в политиката, да няма задкулисие и безпринципни договорки.

Националният съвет на БСП реши да свика заседание на 49-ия Конгрес на партията на 4 и 5 февруари. Корнелия Нинова съобщи, че са създадени комисии, които да подготвят предизборна платформа за предсрочните парламентарни избори и нов устав на БСП. Проектът на нов устав трябва да бъде готов до декември, а през януари да бъде обсъждан в партийните структури.

Според Нинова трябва да се намери вариант да се ограничи броят на мандатите на народните представители. Моето лично мнение е за три мандата, каза тя.

Нинова отбеляза, че в никакъв случай не отхвърля опита на депутати с по няколко мандата в парламента. Но смятам, че част от очакванията на хората са за обновление на партиите и в тази посока - нови необременени и подготвени кадри, добави лидерът на БСП. Що се отнася до мандатността за председателя на партията, тя посочи, че новото ръководство няма никакво намерение с промените в устава да се бетонира за вечни времена, а напротив строго да се прилага изискването от два мандата за председателя.

Нинова каза, че специална комисия трябва да направи анализ на досегашните отношения в коалицията "БСП лява България" и да предложи нов формат на коалиция, с която да се явят на предстоящите избори. Според нея е некоректно, когато партньорски партии се явяват на парламентарни избори с БСП, но на местни избори издигат самостоятелни листи и кандидати за кметове и на много места играят срещу кандидатите на социалистите. Целта на всички тези промени е промяната в БСП като отговор на вота на хората на референдума, коментира Нинова.

Тя съобщи, че Националният съвет на партията е приел решение за мажоритарен избор със смесена система. Не се притесняваме от народа си, ще излезем и ще обясним аргументи за това какви рискове крие пълната мажоритарна система, заяви Нинова. Тя посочи, че са решили да се обърнат към БАН, Софийския университет, научни звена, които да направят проекти, предложения, варианти за мажоритарно-смесена система, така че да се постигне хем волята, която народът е поискал за мажоритарно гласуване, хем да се гарантира държавност и спокойна работа на институциите.

Ще намерим най-разумното решение и ще го предложим от името на парламентарната група, каза Нинова.

Националният съвет на БСП е взел решение и за избора на нови членове на Изпълнителното бюро на партията. В ръководството влизат Стоян Мирчев, Иван Ченчев и Вяра Йорданова.