Коалиция "БСП лява България" събра в зала 6 на НДК в София ръководството на БСП, коалиционните партньори, водачите на листи, евродепутати, областни управители, съобщи БТА.

Бившият соцлидер Сергей Станишев не дойде в залата. Актьорът Стефан Рядков, маскиран като него, обаче посрещаше гости, съобщи OffNews.

Зам.-председателят на БСП и водач на листата в Пазарджик Янаки Стоилов надъха присъстващите, че трябва да вдигнат на крака цяла лява България.

"Този път сме очертали 12 червени линии, от които няма да отстъпим", обясни той.

Сред тях той посочи преминаването към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и семейно подоходно облагане, пенсионна реформа, която обвързва решенията за пенсионната възраст с продължителността на живота и въвежда гъвкави условия за пенсиониране, реиндустриализация на страната, продължаване на проекта "Южен поток", развитие на ядрената енергетика.

"Против сме разширяването на санкциите срещу Русия", каза още Стоилов.

От левицата ще дарят пари за две училища в Мизия. Затова нямало и разточително откриване на кампанията.

"Бедна България има нужда от социална чувствителност. Водачите на листи и кандидатите за народни представители трябва да покажем, че можем да бъдем социално чувствителни в едно безчувствено време. Именно затова решихме да направим това скромно откриване и да решим проблемите с отоплението през зимата в две училища в Мизия, в които учат около 350 деца", каза председателят на БСП Михаил Миков и призова всички партии "да отделят по нещо".

По думите му на БСП й предстои тежка кампания, в която българската десница ще мобилизира финансов, медиен и организационен ресурс, за да прекъсне започнатото по лявата политика "по време на краткия ни мандат".

Миков обясни, че българските граждани искат друго, лява България иска защита на труда, независимо дали на работника на полето или на академичния преподавател, иска повече справедливост за малкия и среден бизнес.

"Предприемчива България иска промяна, лява България иска друго отношение към младите, към майките", каза още Миков.

Днес официално започна предизборната кампания.