След предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов бившият външен министър Даниел Митов да бъде избран за министър-председател, дойдоха и първите реакции от политическите сили, които са част от 45-ото Народно събрание.

БСП няма да подкрепи кабинет начело с Даниел Митов, съобщи БНР. "Митов и кандидатът на ГЕРБ за председател на Народното събрание - Цвета Караянчева, са компрометирани и неприемливи", заяви Иван Ченчев от БСП. "Ние няма да подкрепим по никакъв начин предложение на ГЕРБ за каквото и да било, та камо ли с това познатите лица, които носят със себе си толкова много гафове, отново да се докопат до позиции на властта. Господин Даниел Митов не веднъж е изразявал позиции, които са били коренно в разрез с тези на БСП, но според мен и на настроенията в обществото, така че по същия начин е отношението към това г-н Митов да е премиер".

Парламентарната група на "Изправи се! Мутри, вън!" също няма да подкрепи кабинет начело с Митов, заяви Арман Бабикян. "По-скоро ще бъде кандидатиран като екстензия на Бойко Борисов, която предварително е обречена. И понеже Борисов не иска да си признае, че той като премиер би бил предварително обречен, затова пробутва свои матрьошки".

От партия "Има такъв народ" отказаха коментар, тъй като е право на ГЕРБ да правят свои предложения за премиерския пост.

Коментар отказаха и представителите на "Демократична България". Същото направиха и от ДПС.