Вчера 59 депутати на БСП гласуваха "за" забраната

Според депутата Захари Георгиев, подкрепеното от повечето негови колеги решение е "на ръба на конституционносъобразността”.

Атанас Мерджанов допуска и депутати от БСП да подкрепят намерението на ДПС за сезиране на Конституционния съд по мораториума:

Логично е да се потърсят гласовете на тези народни представители, които не са гласували „за” мораториума. Те биха били достатъчни за събирането на необходимите 48 подписа за сезиране на КС”. 

Напрежение с ДПС

Централният съвет на ДПС ще обсъди много внимателно позицията на БСП за мораториума, коментира междувременно зам.-председателят на движението Христо Бисеров. 

„Отнасяме се много сериозно към темата. За нас това не е просто някаква грешка в залата”, добави той. 

Бисеров призна, че е изненадан от подкрепата на част от левицата за мораториума. 

Според Атанас Мерджанов, разнобоят няма да промени отношенията между БСП и ДПС.

Вчерашното решение, не е от тези, с които можем да се гордеем", каза още той. 

АНКЕТА: Как оценявате забраната за продажба на земя на чужденци?

"Атака" и ГЕРБ убедени, че са прави

Павел Шопов от "Атака" пък коментира, че мораториумът не противоречал на Договора за присъединяване към ЕС. 

По предприсъединителния договор отдавна трябваше да сме в Шенген, България трябваше да е страна със средно европейски доходи. За това не сме виновни само ние, а онези от другата страна”, добави той.

По думите му определени сили, под влияние на чужди, колониални господари, ще се опитат да ревизират приетия мораториум, но от "Атака" ще се противопоставят.

Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че с подкрепата си за мораториума за продажба на земя на чужденци те поставяли "под натиск, до стената", правителството, което не желаело да си върши работата и да защити националния интерес пред Европа.

"Според мен не парламентарната група на левицата е взела решението, а Сергей Станишев го е взел и го е наложил на парламентарната си група", заяви тя.  

Още вчера Бойко Борисов коментира, че ГЕРБ са гласували "за" забраната с идеята Пламен Орешарски спешно да преговоря с Брюксел за предоговаряне, защото сега ситуцията е различна - Турция след няколко години ще е в ЕС. 

Вижте снимки от парламента>>

КРЪСТОСАН ОГЪН: Отговорност или популизъм за земята?