Позицията на ДПС

Лютви Местан заяви днес, че ДПС ще инициира още във вторник решение на Народното събрание, с което да бъде отменен изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Той уточни, че партията ще поиска това да бъде точка първа от седмичната програма на Народното събрание и тя да бъде гласувана още в сряда на редовното заседание на депутатите.

Местан посочи, че тази позиция на ДПС е взета, след като Делян Пеевски е заявил, че никой и нищо не стои по-високо от националната сигурност на страната.

Делян Пеевски всъщност казва ясно, че няма да позволи на Цветанов и на Борисов, че няма да позволи на ГЕРБ като цяло, да използват неговата личност, за да реализират стратегията си за бърз реванш, подчерта Местан.

Местан посочи, че ГЕРБ няма право на реванш - нито на бърз, нито на бавен.

Той изтъкна, че ГЕРБ са загубили властта, но "престъпните метастази на тази партия продължават да разяждат клетъчната структура на демократичното ни общество".

Според Местан ГЕРБ ще продължи с деструктивна си линия, защото това бил стилът и стратегия на предишните управляващи.

Новата кандидатура за шеф на ДАНС трябва да стане след необходимите консултации, каза Местан и подчерта, че за пръв път председател на специална служба, каквато е ДАНС, се избира публично и ще се избере публично и следващият председател на агенцията.

Какво казаха от БСП

Ние подкрепихме кандидатурата на Пеевски за председател на ДАНС с ясното съзнание, че днес на България е нужна силна и решителна личност, която да обяви и действително да проведе война с организираната престъпност и корупцията, да спре милиардите, изтичащи в контрабандни схеми и да пречупи връзката между мафията и различни политически и икономически кръгове в страната, заявяват от БСП.

От партията коментираха, че решението за Пеевски очаквано е предизвикало яростна политическа съпротива, предимно у тези, които се страхуват, че ще трябва да отговарят през закона.

Социалистите признаха, че решението за Пеевски е предизвикало и силна обществена реакция. Те увериха, че са чули гласа на народа и се съобразяват с него.

Именно затова БСП са съгласували с Орешарски и Пеевски идеята да бъде издигната нова кандидатура, гласувана от парламента.

От БСП отново заявявиха, че "има добре планиран и финансово обезпечен план за дестабилизация на страната и генериране на хаос, за да може Бойко Борисов, Цветан Цветанов да прикрият своите злоупотреби във властта".

Те предвиждат, че "опитите за дестабилизация" ще продължат. Но заявиха, че ще  работят за възстановяване на законовия ред, институциите и държавността в страната.