Българската Православна Църква ще се включи в инициативата на израелското външно министерство и Световната ционистка организация с призив за освобождаване на израелските заложници, държани от "Хамас", съобщава Нова телевизия.

Кампанията се провежда под надслов "Една камбана може да бъде звукът преди бурята, милион камбани могат да разтърсят света!"

Над един милион камбани ще зазвънят едновременно в целия свят в 16:00 ч. (българско и израелско време) на 14 януари 2024 г., за да отбележат 100-те дни от бруталното нападение над Израел.

"Имаме потвърждение от три църкви в София, които със сигурност ще се включат в инициативата и ще бият камбаните в знак на солидарност и като част от тази инициатива", съобщи за БТА Аделина Василева от "Връзки с обществеността" на посолството на Израел в България.

В София камбаните ще бият в църквите "Св. Неделя", "Св. Седмочисленици" и "Св. Кръст".

Целта на този глобалната акция е да не се забравят убитите, ранените, техните семейства и близки. Да се отправи призив за незабавно връщане на останалите вече 100 дни в пълна неизвестност над 130 заложници, и за възстановяване на свят без тероризъм, антисемитизъм, фанатизъм и расизъм.

В неделя, 14 януари, 100 дни след кървавата атака на Хамас през октомври, вземете по една камбанка и се присъединете към нас като звъннете с нея точно в 16:00 ч., за да помним, за да върнем заложниците у дома, и за да не се повтаря никога повече, призоваха от посолството на Израел у нас.