Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков разписа заповед за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия директор на "Вътрешна сигурност" в Министерство на вътрешните работи старши комисар Стефчо Банков, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Разследването срещу Банков, който след като бе отстранен от поста във "Вътрешна сигурност" бе преназначен като директор в "Звено за подпомагане на министър по чл. 33, т. 1 от ЗМВР", е за допуснато тежко нарушение на служебната дисциплина - изявления, уронващи престижа на МВР.

До приключване на дисциплинарното производство служителят е временно отстранен от заеманата длъжност.

Вчера пред журналисти Стефан Банков се оплака, че е тероризиран от служебния вътрешен министър. Терорът се изразявал в това, как Бойко Рашков му заявил, че не желае да работи с него. Казал му, че ако не напусне, ще има проблеми. Поканили го сам да напусне, а после бил преназначен.

"Това е временно преназначение. По служебна длъжност - нещо като командировка. Тоест, като изчистване на неудобните служители. За да покажат колко имат нужда от такива съветници, ми беше предложен един кабинет, който се намира в ъгъл, с много малко светлина до входа на тоалетната", обясни Банков.

Той каза още, че е в петдневен болничен заради хипертонична криза, провокирана от натиска върху него.