Тази сутрин в 8 часа той събрал в Министерски съвет министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, заместника й Филип Гунев, заместник-главния секретар Георги Арабаджиев, началника на отбраната ген Константин Попов и ръководители на служби.

Всички те му докладват каква е обстановката в центъра за мигранти след вчерашните бунтове и сблъсъци с полицията.

В съвещанието участват още вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

Борисов трябваше да зимине по обяд на планирано посещение в Унгария, където колегата му Виктор Орбан трябваше да му връчи орден. Премиерът в оставка обаче го е отложил заради ескалацията в Харманли, съобщиха от правителствената информационна служба.

По-рано от БСП го призоваха да дойде в НС и да докладва пред депутатите каква е реалната обстановка и какви мерки се вземат. От левицата допълниха, че ако Борисов не може заради пътуването си до Будапеща, то тогава Румяна Бъчварова трябва да се яви в Народното събрание.

Все още не се знае дали при положение, че той го отлага, ще се яви сам.

Цветанов: МВР успокои обстановката

С действията, които бяха предприети от МВР в последните часове, нещата вече се успокоиха, заяви междувременно пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от „Фокус“.

„Няма държава в ЕС, която в момента има за решение подобни казуси с бежанския поток, да е застрахована, че не би могла да има такива размирици. Вече трябва да се прави необходимата добра координация между съответните институции, които имат пряко отношение за мерките, които трябва да се предприемат“, подчерта Цветанов.