Близо 400 чужди граждани са задържани за вандалски действия след вчерашните прояви на недоволство в Регистрационно – приемателния център в Харманли, съобщи тази сутрин МВР.
Други 15 чужденци са задържани за повреждане на имуществото в лагера.

Пострадали са 24 полицейски служители, минали са медицински преглед и са освободени.

От МВР припомнят, че след 20 часа снощи сред настанените в центъра възникна спонтанна проява на недоволство. За да се възстанови реда, полицейските служители използваха водно оръдие, халосни и гумени патрони и помощни средства, отбелязва министерството.

Образувани са две досъдебни производства, като продължава работата по събиране на доказателства, разпитват се свидетели.

Към момента обстановката в Регистрационно-приемателния център в Харманли е нормализирана и спокойна, уверяват от МВР.

Главния секретар на МВР Георги Костов, цитиран от БНТ, сподели свои впечатления от бунта:

"Вътре в центъра бяха направили организация, така че в тъмната част на денонощието и във време съвпадащо с вашите емисии да предизвикат ескалация на напрежение, така че да дадат послание за несигурност в обществото.

Вътре определено има явни белези от вандалски действия. Те не са по никакъв начин предизвикани по какъвто и да е начин от служителите в центъра вътре от Държавна агенция за бежанците, нито от нашите колеги".

3000 бежанци за този град са прекалено много, заяви тази нощ в Харманли премиерът в оставка Бойко Борисов.

Премиерът обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан.

“Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип”, увери той.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Колко спонтанно вилняха мигрантите в Харманли