Борисов участва в конференцията "Предизвикателствата и възможностите за бъдещия бюджет на ЕС - Приятелите на кохезионната политика".

Изграждането на бъдещия път Свиленград-Русе беше договорен неотдавна на среща между него, катарския шейх Хамад бин Джасем бин Джабер ал Тани и турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган.
"Има голям интерес веднага и от Румъния да се обединим, защото той пътят не може да свърши на Русе, трябва да има пристанище, трябва да продължи на страната на Румъния. Така че би било много изгодно и за Румъния, ако продължим в тази посока. Така че би могла да бъде една много добра инвестиция. Аз снощи говорих с катарския колега по телефона, казах му, че ще бъда тук, ще водя такъв разговор. Те са много отворени хора, защото виждат в нашия регион именно възможност за растеж", каза днес премиерът, цитиран от БНР.

Иначе резултатът от срещата е, че до края на годината Еврокомисията трябва да постигне съгласие с всички страни-членки как ще се разпределят парите в европейския бюджет от 2014-а до 2020 година, предаде bTV. Големият въпрос, който притеснява 15-те по-малки и изостанали държави, сред които и България, е колко пари ще отделят богатите в европейския Кохезионен фонд - инструментът, с който бедните страни получават безвъзмездна помощ от богатите да си оправят инфраструктурата, екологията и най-вече икономиката. Заради опасенията, че парите за догонване ще бъдат орязани драстично, по-малките страни-членки приеха специална декларация, в която заявиха, че предвиденият бюджет от около 1 трилион евро е "абсолютен минимум" и се противопоставиха на каквото и да било предоговаряне.

"Представителите на всички държави, участващи в днешния форум, сме изключително заинтересовани бюджетът по кохезионните фондове да не бъде намаляван. Това е важно за развитието на регионите - най-вече за инфраструктурните проекти, екологията, конкурентоспособността", заяви премиерът. Той бе категоричен, че финансовата дисциплина е основата, на която да стъпи растежът, защото "растеж на базата на кредит не е никакъв растеж".

Борисов изтъкна и това, че в срещата участва председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.
"Това присъствие на президента Барозу беше много важно, защото той ще има възможност да предаде това и на останалите. Така че това беше една консолидация на преди всичко бившите държави, които са били в социалистическия лагер, които са безспорно по-изостанали и в икономическо отношение, и в инфраструктурно, и в административен капацитет. За съжаление тези пропуснати 10-15-20 години след революциите, да ги наречем, са се отразили на всички нас. И кохезионните фондове са основното, което пълни бюджетите и ни дава възможност да догонваме останалите по-силни държави донори", каза още премиерът.

"Кохезионната политика е основен елемент от европейския отговор на кризата", подчерта и самият Барозу, цитиран от АФП и БГНЕС.

В Букурещ Бойко Борисов отговори и на питане дали страната ни има претенции към морската територия на Румъния. "Не, защото ние сме държави в ЕС. А държави в ЕС са влезли, подписвайки договорите, че нямат претенциите към териториите си. За България такава тема няма. Дори не искам да дискутирам на такава тема", категоричен бе той.