Бокова е на официално посещение в България, съобщи пресслужбата на кабинета.

По време на разговора си двамата още веднъж са осъдили остро нападението във Франция срещу сатиричното списание "Шарли ебдо", като посегателство срещу свободата на словото, и са изразили убеждението си, че световната общност ще работи заедно срещу заплахите пред сигурността и мира.

В рамките на срещата премиерът и генералният директор на ЮНЕСКО са разговаряли за отбелязването на 70-та годишнина от създаването на Организацията, както и за ползотворното сътрудничество с България, което ще продължи и занапред.

Борисов е посочил, че Бокова може да разчита на подкрепа от страна на правителството при кандидатура за поста генерален секретар на ООН.

Френският вестник "Фигаро" твърди, че българката е сред фаворитите за генерален секретар на ООН. Следващият генерален секретар на ООН се пада да бъде от Източна Европа - единственият регион, чийто представител не е ръководил Организацията на обединените нации от създаването й през 1945 г.
Останалите фаворити за поста са президентът на Литва Далия Грибаускайте и бившият президент на Словения Данило Тюрк.

Министър-председателят е разговарял с Ирина Бокова и за редица проекти като реставрацията на базиликата "Плиска", проучванията на комплекса Перперикон и Националния музеен комплекс.

Министерският съвет ще подкрепи финансово и реставрацията и консервацията на крепостта "Трапезица", се посочва още в съобщението. Българският патриарх Неофит и Президентът Росен Плевнелиев също се срещнаха с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. При с срещата с патриарха са били набелязани конкретни въпроси, по които БПЦ може да си взаимодейства с ЮНЕСКО - в областта на опазването и популяризирането на християнски паметници на културата, както и за православните светини - храмове, манастири, книжовни паметници и за нематериалното културно наследство.

Свободата на изразяване и свободата на медиите са сред най-важните ценности и постижения на съвременните демократични общества и никаква форма на терор няма да промени това. Това е била позицията, около която са се обединили президентът Росен Плевнелиев и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, които разговаряха на "Дондуков" 2.