Агенцията публикува материала си по темата под заглавие "Българка като първата жена начело на ООН?", предаде БТА.

62-годишната Ирина Бокова вече е първата жена и източноевропейка начело на ЮНЕСКО, припомня АП. Тя бе номинирана за генерален секретар на световната организация от българското правителство.

Ирина Бокова не е обявила, че ще се кандидатира за най-високия пост в ООН, но определено и не слага точка на слуховете, отбелязва Асошиейтед прес.

Сега, българката каза за първи път в това интервю, дадено в централата на ЮНЕСКО в Париж, че Бан Ки-мун трябва да бъде наследен като генерален секретар на световната организация от жена.

"Време е жена да стане генерален секретар (на ООН). Определено", заяви Ирина Бокова.

АП припомня, че българката е известна с борбата си за равноправие на жените. Сега тя пледира, че кампанията по този въпрос трябва да се пренесе и в самата ООН.

"Мисля, че е налице разбиране от страна на правителствата и неправителствените организации" да имаме жена за шеф на световната организация, каза Бокова.

Друг коз в полза на Бокова е негласната традиция на ротация на регионите при този избор: Източна Европа не е получавала поста никога досега. Ето защо някои смятат, че българката, която отговаря и на двете условия, има повече от добри шансове да стане през 2016 г. деветият генерален секретар на ООН, посочва Асошиейтед прес.

Налице обаче е мощно лобиране в полза и на други потенциални кандидати, сред които две жени - президентът на Литва Далия Грибаускайте и българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

За да спечели, даден кандидат се нуждае не само от широка подкрепа сред 193-те страни членки на световната организация, но и е необходимо да бъде приемлив за петте държави постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН с право на вето.

Според американската агенция това също може да е предимство за Бокова. Тя е учила в Москва и говори свободно руски език. И направи тази година китайската първа дама, Пън Лиюан, специален пратеник на ЮНЕСКО за напредъка на образованието на момичетата и жените.

Съпругът на Пън, Си Цзинпин, пък стана първият китайски президент, посетил централата на ЮНЕСКО във френската столица.

Бокова освен това бе предпочетеният от Съединените щати кандидат за генерален директор на ЮНЕСКО пред египтянина Фарук Хосни през 2009 г.