"Парламентът одобри новия вътрешен министър Румяна Бъчварова след седмица на драма, в която петима ръководни служители в службите за сигурност и вътрешното министерство подадоха оставки или бяха сменени", пише кореспондентът на Би Би Си за Централна Европа Ник Торп, цитиран от БТА.

Той цитира Огнян Шентов от Центъра за проучване на демокрацията в София, според когото "назначаването на Бъчварова е знак, че правителството иска спокойствие и да се отдалечи от старите муцуни в сектора за сигурност".

В статията пише, че България е смятана за една от най-корумпираните държави в ЕС и ЕК поиска от нея в годишния си доклад да продължи реформите в съдебната система и политическата култура, като изведе тези промени начело в дневния ред на страната.

"Постиженията на България в борбата с корупцията са доста разочароващи в сравнение с това, което прави Румъния", цитира Би Би Си друг български анализатор.

Напрежението в българското коалиционно правителство е повече за скоростта на реформите, отколкото поради различия за политиката, посочва Би Би Си и допълва, че Бойко Борисов оглавява "крехка коалиция".

В материала се съобщава за серията от скандали с подслушвания и спорни назначения, които подкопаха репутацията на ДАНС и се отбелязва, че  Борисов иска да прехвърли задълженията й за борба с корупцията към вътрешното министерство, както направи и през 2009 г.

"Идеята е да й се даде възможност тя да върши по-добре работата си в областта на антитероризма", обяснява Даниел Смилов от Центъра на либерални стратегии.

Би Би си посочва, че правителството в София е изправено пред огромното предизвикателство да се справя с вълна от нелегални имигранти от Сирия, Ирак, Афганистан и Северна Африка през границата с Турция.