Премиерът Бойко Борисов инспектира ремонта на отсечка от Околовръстното шосе. Отсечката от пътен възел "Цариградско шосе" до столичния квартал "Младост" трябва да направи връзката с магистрала "Тракия". 

Заедно с него бяха министърът на финансите Владислав Горанов и зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Снимка: Министерски съвет

Трасето ще е с по три ленти в посока, както и с по две локални платна. Ще има три пасарелки, автобусни спирки. През цялата отсечка няма да има светофари, а само кръгови кръстовища. Общата стойност на проекта е близо 143 млн. лв. Дължината на трасето е 6 км., като до края на 2021 г. трябва да е готово. Извършени са всички земни работи и предстои подготовка по изграждането на инженерни мрежи. Археологическото наблюдение пък се осъществява от Националния археолочиески институт и музей на БАН, уточни премиерът.

Снимка: Министерски съвет

"Две години ни бавиха с отчуждителни процедури, но това сме им обещали на софиянци - третият лъч на метрото и да затворим двете дъги на Околовръстното. Двете дъги са колко, милиард сигурно...?", обърна се Борсов към Нанков.

"С метрото да, иначе не, тази е 120 без ДДС", отвърна той.

Премиерът се поинтересува: "Защо без ДДС?"

"142 с ДДС. Там (другата дъга - б.р.) нямаме индикативната стойност, но ще бъде над 250 млн., 300 млн. сигурно", изчисли зам.-министърът.

"Ей ти половин милиард до тука и с метрото съфинансирането, колко става? Колко става?", настоя обаче Борисов, потувпайки го по по врата.

"Един", отговори правилно Нанков.

"Ами какво ми приказваш тогава, да ми опонираш. Ако е било лесно да са го направили комунистите", каза премиерът.

Снимки: Министерски съвет

След инцидента с две жертви на магистрала "Хемус" той каза, че държавата взима спешни мерки за обезопасяване на строежите в страната.

"Бог да ги прости тези хора. Вижте там на семейства... погребения, помощ да се даде... Обади се на СДВР и патрулки по цялото трасе на строителството", нареди премиерът на Нанков и предупреди строителните  фирми всеки ден да правят инструктажи на работниците.

Зам.-министърът уточни, че при инцидента с двамата са били спазени изискванията за безопасност и че те са имали трудови договори.

Относно другата част от Околовръстното - от "Цар Борис III" до "Люлин", Нанков обясни, че в Столична община са готови с проекта, но там отчуждителните процедури са тежки.

Започнало е и строителството на първия ЛОТ към "Калотина".

"Ливади и поляни ги правим на пътища и съоръжения. Видя ли багерите, вече съм спокоен", заяви премиерът.

Снимки: Министерски съвет

По-късно се присъедини и министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Ремонтът на водопровода към Перник върви с пълна сила. Работи се на помпената станция, на резервоара и в населените места. 3,5 км тръби са реално сложени. Днес ще пуснем пътя Голямо Бучино - Перник, както сме обещали. Язовирът се пълни много добре", заяви той, като подчерта, че изграждането на водопровода ще помогне много на града.

"След един месец много работа ще е свършена - като пчелички са", отбеляза Борисов по повод ускорената работа на строителите по ремонтните дейности.