"Ще подходим отговорно към нашето предложение за съставяне на правителство. Българският избирател категорично постави ГЕРБ на първо място и всички опити на последните в класирането да се опитват да се изкарат първи или най-значими изобщо не е вярно" - това заяви премиерът Бойко Борисов на последното редовно заседания на третия си кабинет, преди да подаде оставка пред новия парламент, който беше свикан от президента на 15 април. 

"А тези, които казват, че би ни било страх от служебно правителство, когато ви попитат, ще кажете, че този въпрос означава за тези, които го задават, че те са страхуват за демокрацията. Защото един служебен кабинет има ролята да направи честни избори", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той изтъкна, че изборите са били прозрачни и добре организирани.

"Това е становището на международните наблюдатели от ОССЕ. Но страховете, които се опитваха да наложат, че едва ли не ние ще опорочим вота или ще направим нещо незаконно и недопустимо, отново останаха една голяма лъжа. Затова продължаваме нататък и нека всички подходят така отговорно", добави Борисов.

Той подчерта, че както изисква Конституцията, когато ГЕРБ получи мандата за съставяне на кабинет като първа политическа сила, най-отговорно ще се отнесат към него - "не за друго, нашите избиратели това искат". По думите му, след като другите партии преценят дали ще ги подкрепят или не, си има конституционни начини за действие. Вече обаче беше заявено от всички други политически сили, че няма да подкрепят правителство на Борисов, така че се очаква партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" да приеме втория мандат.

Вижте цялото изявление на Бойко Борисов, в което той отново изтъкна, че в други държави има повече заразени с коронавируса, въпреки че ограничителните мерки са много по-строги, отколкото у нас:

 

Снимка: Министерски съвет

Скоро след заседанието премиерът се озова във Велико Търново заедно със здравния министър Костадин Ангелов и финансовия министър Кирил Ананиев, където беше посрещнат от владиката на Старата митрополия, за която бяха отпуснати пари за ремонт.

Там той потвърди, че няма да е кандидат за министър-председател, а ще предложи друг човек - "с много ясна - европейска, натовска ориентация". В отговор на въпрос той уточни, че това няма да е Томислав Дончев - "не че не заслужава". Борисов обаче отказа да назове име преди да получи мандата за съставяне на кабинет. 

"Аз предложих да не съм министър-председател. Не е редно и аз като Радев да тръгна да разделям нацията на две. На практика той това прави. След като ни дадат мандата, ще направим своето предложение за премиер и правителство", категоричен бе той.

Уточни само, че в състава на новия кабинет ще бъдат и някои от досегашните министри, но ще има и нови.

"Ще ги видите, сега сме при владиката", изтъкна Борисов.

Все пак той пак се похвали, че по-подготвен човек за министър-председател от него няма.

"Звучи нескромно, но ние сме първа политическа сила, неслучайно имаме 5 спечелени парламентарни победи. Така или иначе много хора, както и владиката каза преди малко, държат да съм аз, но аз винаги съм считал, че обединението прави силата", каза още Борисов.

И добави: "Не ме е страх от служебно правителство. Мен никой не ме страхува. Страх ме е само от Господ!".

По повод възможността за нов, предсрочен вот, той коментира: "Сега бяха изборите, за какви предсрочни говорите? Харчете си парите, вместо да правите болници. Нали изборите бяха са честни и прозрачни...".

Борисов каза още, че дълги години по телевизията Слави Трифонов е бил водещ на политически предавания и всяка вечер в най-гледаното време е упражнявал тежък хейт върху него, управлението и Росен Плевнелиев, така че появяването му сега не политическата сцена не било изненада. Още повече, че бил най-талантливият водещ и изпълнител в последните 30 години и в други държави партиите на такива хора веднага ставали първи. Въпреки това, ГЕРБ има 200 000 повече гласа от "Има такъв народ", изтъкна премиерът. И все пак Изпълнителната комисия на партията сега ще прави анализ защо дори в градове, в които нямало нещо, което да не е направено, резултатите на конкурента им е толкова висок.

"По никакъв начин не съм свалил доверието си от Йорданка Фандъкова и Димитър Николов", подчерта Борисов за кметовете на София и Бургас, които са и в ръководството на ГЕРБ.

Ето какво отпусна за последно кабинетът "Борисов 3" за храмове

"Отпускаме допълнителни 4 227 260 лева за ремонтни дейности на църквите у нас и още 1 369 198 лева предоставяме на общините Брезово и Своге", съобщи по време на заседанието министър-председателят.

1 076 340 лв. се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир "Св. Петка" в община Асеновград, който претърпя пожар.

2 000 000 лв. са предвидени за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново, която е с голяма историческа стойност за града.

За консервация и реставрация на храм "Св. великомъченик Димитър Солунски" във Видин пък правителството отпуска 950 920 лв. Храмът е втори по големина в България след  катедралата "Свети Ал. Невски" в София и е паметник на културата от национално значение.

200 000 лв. се предоставят и за довършителни строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия.

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане кабинетът отпусна и помощ за общините Брезово и Своге. 1 286 625 лева са за авариен ремонт на язовир - основно водохващане за питейни нужди на с. Чехларе. За неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за кв. "Слатина" в Своге пък се предоставят 82 573 лева.

По-рано днес Бойко Борисов почете 200-годишнината от рождението на революционера Георги С. Раковски, като публикува своя снимка пред неговия паметник и цитат.