България е готова да се включи със свое производство на защитни облекла, маски, шлемове и респиратори в усилията на ЕС да бъде самостоятелен в снабдяването със здравно оборудване в кризата с Ковид-19. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при пристигането си за участие във втория ден от извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Независимостта на ЕС в осигуряването на здравно оборудване е сред точките от дневния ред на срещата.

Продължавам да считам, че относно цялостното медицинско оборудване, ваксини, лекарства, трябва да бъдем абсолютно автономни като ЕС от вноса от трети държави, още повече, ако имаме трудни политически отношения с тях, посочи премиерът.

Той съобщи, че с неговите колеги снощи са обсъждали проблеми, познати от десетилетия. Мисля, че успяхме да намерим сравнително добър баланс, който хем да защити Гърция и Кипър, хем да даде до декември възможност на Турция да предприеме действия, с които да задълбочим сътрудничеството, а да не се отива на санкции, добави той по повод решенията, свързани с турските действия в Източното Средиземноморие.

Всички сме категорични незабавно да се мине към диалог и да се спрат военните действия в Нагорни Карабах, посочи премиерът. Категорични сме, че включително Европейската комисия трябва да подготви финансово-икономически план за демократичното развитие на Беларус. Подкрепяме демократичните сили там, допълни Борисов. Категорично осъдихме отравянето на Алексей Навални, държим виновните да бъдат наказани, заяви той.

По-рано министър-председателят се срещна с президента на Европейската народна партия Доналд Туск.