"Позата на извинението от премиера, не е най-любимата на народа. България е малка страна, но има своето достойнство, цели и приоритети. Неотстояването им и политическата конюнктура, и мантрите, на които робуваме, често ни поставят в извинителна позиция."

Това каза пред БНР народният представител от ПГ на "БСП за България" Атанас Костадинов в коментар за срещата между Бойко Борисов и Владимир Путин в Москва.

"Проектът "Белене" беше гьол, сега стана един от най-значимите, дори с балканско измерение", добави той. Според него, още от 1981., когато МС утвърждава изграждането на площадката за втората АЕЦ, проектът винаги е бил функция на политически дебати, но не е бил поставян на сериозна икономическа основа. "Ние, в парламентарната група по енергетика имаме добър консенсус за посоката, в която да вървим по отношение на АЕЦ "Белене" и енергийните проекти. На политическо ниво обаче, извинението на Борисов олеква още повече, защото не е подплатено съдържателно с действия", каза Костадинов и цитира думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че няма договорки за доставки на газ в България по "Турски поток".

"Крайно време е да има прагматичен, национален и работен консенсус, който поставяйки ясно въпросите, да търси отговори - проектите "Белене" и "Южен поток" са възможни и важни заради ефекта им върху икономиката ни и на фона на световната ситуация. За последните 12 години, 15 нови атомни централи са рехабилитирани и реконструирани", посочи Костадинов. Според него, най-вредно и национално безотговорно е да не се прави нищо по проекта за АЕЦ "Белене". Той заключи, че няма причина да се бави гласуване за отпадане на мораториума върху строителството на бъдещата ядрена централа в народното събрание.