Това заяви пред Дарик радио Найджъл Фарадж, лидер на Британската партия за независимост ЮКИП (UKIP), който стана известен през последните седмици след изказванията си, че българите щели да се преселят масово в Англия от началото на 2014-а година и ако самият той бил българин, веднага щял да си стегне багажа.

Фарадж твърди, че позицията му не е свързана с ксенофобия, а е чисто практическа и базирана на факти - 30-е милиона българи и румънци са сравнително бедни, каквито са били и 40-е милиона поляци през 2004-а - от които половин милион вече са в Англия.

"Моето послание към българите не е враждебно. Посланието ми е, че Великобритания отдавна страда от сериозна безработица сред младите - в момента тя е 22%. Просто не е възможно да отворим вратите си безусловно. Да, вероятно има квалифицирани българи, които се чувстват дискриминирани. На тях искам да кажа твърдо, че не ние ги дискриминираме. Нашата партия иска квалифицирани работници да идват, да работят и да си плащат данъците", каза още британският политик.
Според него това, с което Великобритания не може да се справи, е въпросният неограничен брой на неквалифицирани хора.

„Аз силно съм се старал да не демонизирам българи, румънци или поляци, но ще продължавам да твърдя, че трябва да действаме в полза на собствените ни национални интереси, а е очевидно, че не е в наш интерес да отпускаме социални помощи на хора, които не са били в страната ни поне пет години', добави Фарадж.

Той заяви още, че друг елемент, който го притеснява, е, че ако се отворят вратите, има голяма вероятност някои от лошите хора да дойдат заедно с добрите: „Честно казано, ние не ви искаме лошите хора. Сигурен съм, че и вие не ги искате, но ние със сигурност не ги искаме! А според европейските закони, ако лошите ви хора дойдат в Англия и извършват престъпления, ние нямаме право да ги депортираме. А това е пълна лудост и поредният аргумент, който показва защо не искаме Великобритания да бъде част от Евросъюза и защо е важно да се проведе този дебат. Аз не определям всички българи като престъпници, но сам знаете, че в България има голям проблем с организираната престъпност и аз не искам това да се превърне и в наш проблем", категоричен бе политикът.

Преди дни дъщерята на пиар специалиста Максим Бехар - Ралица Бехар, която е учила във Великобритания, му изпрати писмо, в което заяви, че той говори неистини и го покани у нас, за да се увери с очите си. Засега той не е отговорил.

Междувременно днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи “бойкот на всичко английско” - например на стоки, а англичаните, които идват да си купуват имоти у нас, „да бъдат накарани да се почувстват неудобно” за това, което върши правителството им спрямо България.
„Не очаквам от англичаните топло отношение. Не може обаче да има втора и трета ръка хора в ЕС. Англия винаги е била враждебна към България”, отбеляза пред Нова телевизия националистът, който припомни, че Лондон е искал страната ни да остане част от Османската империя.

Зам.-посланикът на Великобритания у нас Катрин Барбър обаче бе категорична миналата седмица, че от 1 януари 2014 година страната ще отвори пазара на труда за всички европейски граждани, включително българи и румънци. От Европейската комисия вече заявиха, че Великобритания няма право едностранно да налага ограничения.

Великобритания не е съобщавала на Европейската комисия за свои намерения за налагане на ограничения за работа на българи и румънци след края на тази година, обяви и председателят на ЕК Жозе Барозу след среща следобед с румънския премиер Виктор Понта, предаде БНТ.
След разговорите в Брюксел, Понта съобщи, че ще иска от всеки европейски лидер поотделно през март Румъния и България да получат яснота кога ще бъдат приети в Шенген.

Председателят на Европейската комисия даде да се разбере, че заканите на Лондон за ограничаване правата на източноевропейците засега нямат документално покритие.
"Няма да отговарям на хипотетични въпроси. Мога отново да кажа, че по този въпрос от Великобритания не сме получавали никакви писма. Другото, което мога да кажа е, че правилата трябва да се спазват от всички страни в Европейския съюз. Това е много важен принцип на Европейския съюз - спазване на договорените правила, които са обвързващи за страните", заяви Жозе Барозу.