Нова емигрантска вълна ще се отприщи от България, ако в сила влезе спорният пакет "Макрон" за превозвачите. Това обяви в "Лице в лице" по bTV евродепутатът Ангел Джамбазки.

У нас близо 150 хил. семейства ще бъдат пряко засегнати, ако промените влязат в сила, или общо около 450 хил. души, изчисли Джамбазки. По думите му има опасност тези хора да емигрират в страните от Западна Европа, за да работят в същия сектор и да се изхранват.

"Германия, Франция и Белгия в момента рушат Европейския съюз, защото нарушават основната, изконната, фундаментална идея за единен общ пазар и свободна конкуренция. Когато трябваше да влизат тук техните магазини, те казаха, че конкуренцията е добро. Нашите магазинчета фалираха, ние пазаруваме от техните вериги. Сега, когато превозвачите от периферията - от Източна Европа, от Южна Европа, доставят по-конкурентна услуга, защото техните граждани просто не искат да карат камиони, се правят административни регулации - абсолютно недопустими, нарушение на общия пазар, нарушение на конкуренцията с цел да бъдат фалирани нашите превозвачи и да бъдат взети работниците", каза Джамбазки.

Той и неговият екип са помогнали да бъдат уредени административните въпроси във връзка с предстоящия протест на превозвачите в Брюксел на 10 януари. Заедно с работещите в българския сектор, недоволството си от пакета "Макрон" ще изразят и превозвачите от Румъния, Латвия, Литва, Унгария, Малта и Испания.

Евродепутатът определи мерките на френския президент като "цинични и грабителски промени".

"Това е най-силното антиевропейско действие, което аз съм виждал, откакто сме влезли в Европейския съюз", посочи той.