Алексис Ципрас участва в нагорещен до крайност дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на кризата в Гърция.

Ципрас влезе в залата под аплодисменти и освирквания. Той отбеляза, че оглавяването от него правителство е на власт от едва пет месеца и затова не носи отговорност за гръцката криза.

Вижте снимки >>

Гърция е на ръба на банкрута, защото правителствата в Атина от последните години бяха клиентелистки, проядени от корупция, позволиха неплащането на данъци, заяви той. Решени сме не да влизаме в сблъсък с Европа, а да променим нашето общество, заяви гръцкият премиер.

Искаме спасителна програма, която позволява да си плащаме дълговете. Искаме намаление на размера на задълженията ни, защото не може постоянно да поемаме нови дългове, за да изплащаме старите, заяви гръцкият премиер.

Европа е на решителен кръстопът, гръцката криза само показва неспособността на еврозоната да намира трайни решения. Вярвам, че заедно ще се справим с това историческо предизвикателство, посочи Ципрас.

Гръцкият премиер нарече резултата от референдума в неговата страна в неделя "решителна присъда на гръцкия народ".

Получихме мандат да удвоим усилията си за постигането на социално справедливо решение, без да повтаряме грешките от миналото, които съсипаха гръцката икономика с наложените бюджетни ограничения. Отговорът на гръцкия народ бе смел, въпреки огромния натиск и медийния терор, добави Ципрас.

По неговите думи резултатът от референдума не е решение за прекратяване на преговорите с кредиторите, а за възобновяването им на основата на европейското обединение и принципи, на взаимното уважение и равенството.

Нашето правителство дойде на власт преди пет месеца, а спасителните програми са в сила от повече от пет години. Поемам пълна отговорност за събитията от последните пет месеца, но отговорността за достигането на задънената улица, в която се намираме, е основно към управлението от по-ранния период.

Спасителните програми не помогнаха на Гърция. Последните пет години на ограничения стопиха търпението на гърците, коментира Ципрас. Никъде другаде в Европа спасителните програми не бяха толкова тежки и продължителни, превърнахме се в лаборатория, добави той.

Ципрас посочи още: "Ще дадем конкретни, подробни предложения в следващите дни, в най-добрия интерес на Гърция и на еврозоната". 

Решенията в последните месеци трябваше да се взимат от ЕП, а не от Международния валутен фонд, заяви Ципрас. Ако преговорите бяха оставени само на Гърция и ЕК, отдавна щяхме да имаме решение, добави той.

Предложенията на правителството за изпълнение на задълженията и преструктурирането на дълга не представляват допълнителна тежест за европейския данъкоплатец, посочи гръцкият премиер.

Отговорът на евродепутатите 

В последвалите изказвания председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер отправи остри критики към Ципрас за унищожаване доверието в Европа.

Губите европейското доверие, запазването на достойнството изисква честност. Не казвате на гражданите си истината и това не е достойно. Знаем какво е положението на хората в България. Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък, попита Вебер.

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела заяви, че Европа е немислима без Гърция. Никога няма да приемем напускането на Гърция, добави той.
Той обаче разкритикува Гърция за липса на реформи.

Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформатори коментира, че има нещо грешно в Европа, но и в Гърция. Струва ми се, че се разиграва театър и нищо не е, каквото се виждат очите ни, добави той.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) посочи, че проблемът не е, че гръцкото общество не е направило усилия, а че гръцката върхушка не си е направила този труд. Така и не видяхме конкретни предложения от вас, сами вървите, а напоследък и тичате, към излизане от еврозоната.
Имате 48 часа да предложите ясен календар за реформи, обърна се той към Ципрас.

В надпревара сме с времето да възстановим доверието, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Всички сме отговорни за кризата и отговорността е обща за намирането на изход, добави той.

Започна процедурата на "последната възможност", получихме искането на Гърция за заем, дано това е добър знак. Надявам се, заяви пред ЕП Доналд Туск.

Моралът изисква да си плащаш дълговете. Просто е невъзможно да се харчи дългосрочно повече, отколкото се печели. Това е проблемът в Гърция, а не единната валута. Когато търсиш помощ, търси я от приятели, а не от врагове, особено ако не могат да ти помогнат. Ако искаш да помогнеш на приятел, не го унижавай, посочи Туск в обобщение на днешния дебат за Гърция в ЕП.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Манфред Вебер срещу Алексис Ципрас