От АБВ настояваме за оставката на министъра на външните работи Екатерина Захариева "поради безбройните провали и неадекватността на външната ни политика, поради агресивното й поведение към наши стратегически партньори и най-вече поради своеволието й по опасни за България въпроси".

Това заяви на пресконференция днес Пламена Заячка - председател на АБВ младежи, и добави, че "България има неадекватно присъствие и политика в НАТО".

Министър Захариева дава прибързани оценки, без да има достатъчно информация, без да си дава сметка за последиците, заяви Заячка, цитирана от БТА. По думите й "присъединяването на България към общото заявление на НАТО и ултиматумът към Русия е решение, което трябва да вземе Министерският съвет". "Не е работа на Захариева да коментира отношенията между Русия и САЩ", каза Пламена Заячка.

От АБВ се обявиха срещу разполагането на ракети на НАТО на територията на България.

Според АБВ енергийният министър Теменужка Петкова и премиерът Бойко Борисов "трябва да правят постъпки към Москва, за да защитят националния интерес на България, който е за това втората тръба на "Турски поток" да мине през България".