На младите и способни хора в България трябва да се дава път, те могат да поемат отговорност и да предлагат и прокарват работещи за държавата и хората решения. Това заяви в ефира на „Телевизия Шумен“ зам.-председателят на Алтернатива за българско възраждане и водач на листата на коалиция АБВ – „Движение 21“ за 30 – МИР – Шумен Марин Киров.

„Погледнете дори партиите. Колко от тях допуснаха в своите ръководства млади хора? Колко от тях допуснаха водачи на листи да са млади хора? Къде са младите хора в листата на БСП, кое е лицето на промяната, която хората искат от нас политиците?
Същото се отнася и за ГЕРБ.

АБВ е единствената партия, която постави начело на своето висше ръководство и в листите и това е важно, защото на нас младите традиционно в България не ни се дава път. Не само за реализация, но и за поемане на отговорност. Кога ще ни дадат да поемем отговорност за развитието на държавата, кога ще ни дадат да приложим нашето виждане за правосъдие, за социална система, за справяне с демографската криза? Когато станем над 40 годишна възраст и кажат, ама те вече не са млади ли?
Ние сме хората, които можем да предложим решения, които нямаме зависимости“, посочи той.

Според Киров ако искаме младите хора да не мигрират към няколко големи града в България, или да бягат в чужбина, трябва да им бъдат осигурени достойни условия на труд и възнаграждение, което да им позволи да създават семейства и да отглеждат спокойно децата си.

„В Шумен в действителност има много предприятия, предстои сега да се разкрият и пет нови, за които вероятно ще трябват над 1000 души персонал, но заплатите в сектора са все така ниски. На този фон идва и бездействието на общината, която продължава да не заделя достатъчно средства за младежки политики“.

Зам.-председателят на АБВ бе категоричен, че младите хора в района на Шумен и страната заслужават по-качествено образование. По думите му делегираните бюджети създават предпоставки за огромни компромиси в качеството на обучението. „С всяка година държавата неглижира и Шуменския университет.

Тази година орязаха още специалностите, като в същото време не му дават възможност да прецени какви са му нужни на база пазара на труда и кадрите, които излизат от средното образование. Младият човек в Шумен не получава и добро средно образование. Това за мен е болка. Затова не са виновни младежите и учителите, няма я държавата, няма го инспекторатът, няма я и местната власт“, посочи той.

По думите на Марин Киров шуменските младежи имат нужда от условия за масов спорт, от изграждане на площадки в различните квартали, а не само от голямо спортно съоръжение, с неясно предназначение. Марин Киров изложи и вижданията си за борбата с демографския срив.

„Проблема в България е не само ниската раждаемост, но и високата смъртност. Причините за това най-различни от лошата среда в която живеем, до лошата храна която консумираме, и която уж е внос предимно от Европа, а се оказва с много по-лошо качество, когато е за нас, в сравнение с това, което произвеждат за техните граждани. Но това е само един пример.

За това призовавам всички да гледат внимателно програмите на партиите, и какво предвиждат те за преодоляване на демографския срив. Ние например считаме, че младите работещи хора ще бъдат много облекчени с няколко конкретни мерки. На първо място ако въведем необлагаем минимум при трудовите възнаграждения. Така дори и при минимална заплата 46 лева ще останат у работещия, а няма да отидат като данък за държавата. Ще бъдат за семейството, за потребление.

Предлагаме също минималната работна заплата за хора с висше образование заемащи позиция, която изисква такава квалификация да е поне с 30 процента по-висока. Трябва да се върне и системата за семейното подоходно облагане.

В Шумен например би се отразило много добре и предложението ни за безплатни детски ясли и градини за всички деца. Когато от младите хора отпадне и този финансов ангажимент, те ще могат а заделят средствата за друго, за образованието на детето например, или за покриването на разходите по неговото отглеждане“.

„Ако бъда избран за народен представител от Шумен, няма да отстъпя мястото си. Ще бъда тук всяка седмица. Ще отворя гражданска приемна. Ще се занимавам не само с големите инфраструктурни проекти, но ще отделям достатъчно време и за проблемите на хората, ще се старая те да живеят по-добре“, заяви в заключение Марин Киров.

*Платен агитационен материал на Коалиция "АБВ-Движение 21"

Kупуването и продаването на гласове
е престъпление