Дипломатическата кариера на Рубин стартира през 1994 година, когато за две години е назначен като заместник-политически съветник в посолството на САЩ в Киев, съобщи bTV.

Сега Родерик Мур временно ръководи посолството на САЩ в България след заминаването на посланик Марси Рийс, която напусна страната.
От 5 август Мур е със статут шарже д’афер.

Последното назначение на Рубин в периода 2011-2015 г. е било като зам.-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски отношения на Държавния департамент. Този отдел се ръководи от Виктория Нюлънд и отговаря за интересите на САЩ в обширния район на Европа и републиките от бившия СССР. Най-сериозната криза, с която се занимава отделът, е тази в Украйна.

В периода 2008-2011 г. Рубин е бил заместник-ръководител на американското посолство в Москва, когато посланик там бе Джон Байърли, изпратен в руската столица от посланическия пост в София.

Между 2006 г. и 2008 г. номинираният за нов посланик в София е бил старши асистент на помощник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси.

Бъдещият посланик в София има опит и с медиите - между 1997 и 1998 г. той е бил асистент на прессекретаря на Белия дом по въпросите на външната политика и директор за връзки с обществеността на Съвета за национална сигурност към президента Бил Клинтън.

Освен това през 1988 г. Eрик Сет Рубин сключва брак с журналистката Никол Шарън Симънс, която е кореспондент във Вашингтон за изданието The Omaha World Herald. Баща му е телевизионен продуцент в Ню Йорк.