Имената на новите министри бяха официално обявени в неделя, предаде БНР. Първи своите министри назоваха социалдемократите. Те получават шест министерства. Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Зигмар Габриел пък получи смесен портфейл - икономика и енергетика. Той освен това ще бъде и вицеканцлер.

Министър на външните работи за втори път в кариерата си ще стане Франк-Валтер Щайнмайер. Той вече бе на този пост в предишната голяма коалиция. Щайнмайер е човекът, който по време на първия си мандат като външен министър, изигра една от най-важните роли за освобождаването на българските медици в Либия.

Промяна ще има в министерството на вътрешните работи. То ще бъде оглавено от Томас де Мезиер, който досега бе военен министър.

За първи път в историята на Германия военното министерство се поема от жена - Урсула фон дер Лайен.

Няма да има промени във финансовия сектор – там министър остава Волфганг Шойбле.

Останалите членове на ГСДП, които се очаква да оглавят министерства, са: Андреа Налес (на труда), Барбара Хендрикс (на околната среда), Мануела Швезиг (на семейството) и Хайко Маас (на правосъдието/защитата на потребителите).

Германската социалдемократическата партия ще бъде по-малкият партньор в така наречената широка коалиция с християндемократите (ХДС) на Ангела Меркел.

Номинациите на Меркел за министри

Християндемократическият съюз (ХДС) също обяви министрите си, предадоха световните агенции.

Досегашният министър на отбраната Томас де Мезиер поема вътрешното министерство, което вече е оглавявал.

Досегашният вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих поема министерството на земеделието.

Бившият генерален секретар на ХДС Херман Грьое става министър на здравеопазването, а Йохана Ванка остава министърка на образованието.

Досегашният генерален секретар на баварския съюзник на ХДС - Християнсоциалния съюз (ХСС) Александър Добринт става министър на транспорта и дигиталните инфраструктури.

Министерството на помощта за развитие се поема от Герд Мюлер.

В събота германските социалдемократи одобриха на партийния си референдум създаването на "широка коалиция" с консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

Коалиционното споразумение ще бъде подписано в понеделник, а новият кабинет на Меркел ще положи клетва във вторник.