16 партии сформираха Местна коалиция "БСП за България" и издигнаха Ваня Григорова за кмет на София, съобщиха от пресцентъра на БСП-София. Това стана днес в къщата музей на Димитър Благоев в столицата.

Веднага след подписването на споразумението, Местната коалиция "БСП за България" подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия (ОИК).

Подписите си под споразумението поставиха Иван Таков, представляващ Коалиция "БСП за България", в която влизат ПП "Българска социалистическа партия", ПП "Политически клуб "Екогласност" и ПП "Политически клуб "Тракия"; Костадин Паскалев, представляващ Коалиция "Левицата!", в която влизат ПП АБВ, ПП "Изправи се, България" и ПП "Движение 21"; Валентин Григоров и Тинка Стоилкова, представляващи Коалиция "Неутрална България", в която влизат Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, "Нова сила" и "Русофили за възраждане на отечеството"; Цветан Миньовски, представляващ Коалиция "Алтернативата на гражданите", която включва ПП "Зелена партия", ПП "Българската левица", ПП "Обединена социалдемокрация", ПП "Движение за социален хуманизъм", както и Мирослав Паскалев, представител на ПП "Атака".

"Правим тази коалиция, защото София трябва да бъде на всички. А не на определена група от хора, които 30 години управляват този град, а мнозинството страда от това управление", каза председателят на БСП - София Иван Таков, цитиран в съобщението.

"Тръгваме на избори обединени", каза Ваня Григорова. Използвам символиката на мястото, за да припомня, че основателят на българската социалдемокрация Димитър Благоев-Дядото, заедно с Георги Кирков, са първите в историята общински съветници от левицата в София, избрани през 1911 година. В своята програма те поставят ключови проблеми за работещите хора като минимална работна надница в общинските предприятия и служби, създаване на общинско здравеопазване, прогресивно данъчно облагане на общинско ниво, хигиенизиране и благоустрояване на работническите и крайните квартали. Три години по-късно активно подкрепят избухналата стачка срещу концесионера на градския транспорт - анонимното белгийско дружество "Електрически трамваи за София". Ватманите се борят за преминаване от 9 на 8-часов работен ден, минимална надница от 5 лева, 36 часа задължителна непрекъсната почивка седмично, връщане на уволнените техни колеги на работа. Днес в редица сфери заварваме същите проблеми, каквито са били и преди 114 години. Залавяме се с тяхното решаване. Неслучайно настоявах в коалиционната листа да има квота за синдикалисти, представители на работещите хора, каза Григорова.

Костадин Паскалев, който подписа коалиционното споразумение от името на "Левицата!", изрази задоволство от факта, че има разум, който позволява да бъде предложена алтернатива в управлението на столицата. Столицата се нуждае от справедливост, от надежда и от вяра, че това може да се случи, каза Паскалев.

На 2 септември БСП-София официално издигна Ваня Григорова като кандидат-кмет за София. Григорова е и водач на листата за общински съветници.