Димитър Ганев коментира в интервю пред Dir.bg създалата се политическа криза с оставките на тримата министри на МВР, МРРБ и Министерство на транспорта.

- Ще бъдат ли одобрени кандидатурите на тримата министри в НС и защо?

- На коалиционния съвет днес са присъствали лидерите на Обединени патриоти, министър-председателят, и след като са заявени тези три имена, не виждам повод да има някакъв казус около гласуването на оставките и новите министри. На съвета е присъствал и Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, което е знак, че управляващата партия ще подкрепи предложенията за министри.  По всяка вероятност кандидатурите ще минат. Още повече, че тези министри са от квотата на ГЕРБ. Напрежението дойде от там, че Обединени патриоти разбраха за оставките от медиите, а не че са отстранени техни министри.

- Новите назначения обединява ли ги някаква линия, по-скоро експерти или по-скоро политически назначения са това?

- Проблемът, който се вижда е, че тези оставки и в последствие назначения са по-скоро реакция на кризи и натрупано обществено недоволство не само покрай трагичния инцидент около Своге, а покрай гладната стачка на Николай Колев - Босия, личната трагедия на Московски, проблемите в сектора на "Сигурността" - убийството на избягалия затворник, в Ботевград имаше проблеми в сектор "Сигурност", което предизвика вот на недоверие от страна на социалистическата партия и др. Но проблемът е, че тези оставки дойдоха единствено и само като отговор на кризи. Проблемът е също, че с новите назначения не се вижда някаква нова политическа линия или посока и перспектива. Проблемът е, че кабинетът още не е формулирал такава, след изчерпаната линия на Европейското председателство, което свърши в края на юни. Всъщност основният сюжет, който се развиваше в третия кабинет на Борисов на подчертаната външнополитическа активност, на международната дипломация, което до голяма степен е изчерпано.

-Т.е. тези оставки ще решат ли политическата криза?

- Политическата криза в смисъл, в който Валери Симеонов заплашваше с напускане на коалицията, е ясно, че ще остане като част от мнозинството. Имаше обществено недоволство, вероятно част от него ще бъде туширано с оставките и новите назначения. Така, че в този смисъл политическата криза на този етап е решена. Но както сме имали и преди подобни кризи, ще има и оттук нататък подобни. Но проблемът е в дефицита на политическа линия, на някакъв разказ за бъдещето какво ще се случва, ако този кабинет остане. Сега единствената линия този кабинет да остане, както го формулира Каракачанов на последния коалиционен съвет, е да не идва ДПС на власт и в случая ГЕРБ казват да не идва БСП на власт. Но не може  идването на една или две партии да бъде основното основание да не застане някакво друго правителство на власт. Трябва да се даде някаква политическа посока, която ще видим след една-две години.

- Ще има ли предсрочни парламентарни избори?

- Тук има няколко неща. Първо Обединени патриоти много трудно биха могли да попаднат в по-удобна парламентарна конфигурация, двама от техните трима лидери са вицепремиери, а групата държи ключа към парламентарното мнозинство или грубо казано златната акция. При евентуални предсрочни парламентарни избори пък патриотите няма да могат да си осигурят повече места в НС и няма да имат партньор, с който да седнат да говорят в удобна позиция. Политическият интерес на Обединени патриоти следва сега по-скоро да останат във властта. А дори и някои от Обединени патриоти, както Валери Симеонов, заплаши, че може да напусне коалицията вследствие на тези оставки, да напусне коалицията, този вакуум може да бъде запълнен от "Воля" и съответно пак да си осигурят мнозинство. В този смисъл единствената възможност за предсрочни парламентарни избори е, ако ГЕРБ решат. Но няма политическа ситуация ГЕРБ да решава, защото на първо място това ще е трета оставка за Борисов, което ще наруши много неговата теза за стабилността, а и да излезеш на избори след трета оставка идва малко в повече. Второ на предсрочни парламентарни избори първо минаваме през служебен кабинет, а президентът вече много ясно се е позиционирал като опозиция на това управление, като опонент на ГЕРБ и на Борисов. И последното, което може да ви хрумне на ум е, че ако имате политически опонент ще му подарите властта за три-четири месеца в ръцете и той ще прави политическа кампания срещу вас. Това е опасен сценарий за ГЕРБ.

- Държавният глава Румен Радев, обаче каза, че не е моментът за предсрочни избори. Във връзка с това се появиха тълкувания, че това е негов ход за нов политически проект. Вие как ще коментирате?

- В неговото изказване прозира едно стоене на полусъединител, нито казва, че ще прави, нито казва, че няма да прави като държи своите опоненти в напрежение в този смисъл, но не се вижда никаква политическа логика към този момент президентът да направи политически проект, твърде рано е. Ако тръгне нататък, това ще взриви отношенията му с БСП. Можем да дадем само примера на Георги Първанов, който си позволи да направи политически проект и то в края на втория си мандат. Т.е. аз съм скептичен, че в момента се подготвя проект, това може да се реализира след една-две години. В момента е твърде рано да говорим за подобен сценарий. Иначе в речта на президента имаше нещо друго интересно, което пролича, а именно различната му позиция с БСП относно предсрочните парламентарни избори. Защото БСП казват оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори, докато президентът казва няма нужда от предсрочни парламентарни избори. Това е нов момент между БСП и Радев, защото той звучеше на моменти доста близко като позиции със социалистическата партия. Докато сега виждаме едно ясно разграничение и разлика в позицията по основен въпрос.