Депутатите гласуваха отново поправките, срещу които се възпротиви държавният глава. Първанов оспори разпоредбите, които позволяват издаване на присъди само по показания на анонимни свидетели и данни от специални разузнавателни средства, както и въвеждането на фигурата на резервния защитник.

"За" повторното приемане бяха 131 народни представители, "против" -
50,- а двама - "въздържали се". По искане на народния представител от "Коалиция за България" Михаил Миков бе извършено прегласуване. Мотивът на Миков беше, че гласувалите са повече от депутатите, които се намират в
пленарната зала
. И при второто гласуване обаче резултатът се оказа подобен - 131 - "за", 47 - "против", и двама - "въздържали се", съобщи БТА.

Очаквано срещу ветото гласуваха от ГЕРБ и „Атака", съобщи Дарик. Депутатите от Синята коалиция се разделиха в подкрепата си - ДСБ срещу ветото, сините „за". От ДПС, БСП и РЗС се обявиха срещу промените в кодекса. Янаки Стоилов от БСП дори заплаши с Конституционния съд, който може да спре влизането в сила на поправките в НПК. 

Това е дебат за демокрацията и в него трябва да си отговорим на въпроса в каква държава искаме да живеем - в съвременна, демократична, правова, европейска държава или в авторитарна държава, каквато помним от гладните години по времето на Сталин, каза Мая Mанолова от БСП. „Наказателната репресия в България, ако щете и през социализма, не беше достатъчна. Най-после нещата трябва да си дойдат на мястото", заяви Павел Шопов от "Атака".

„В закона се дава хипотеза, в която полицията да си изработва свидетели, защото анонимният свидетел в хипотезата, когато е агент под прикритие, в 99% е свидетел на обвинението. В същото време той е служител на полицията. Вероятността да се злоупотребява с тази хипотеза е нещо, което ние трябва да признаем, че съществува", смята Христо Бисеров от ДПС.
 
Според лидера на ДСБ Иван Костов, когато се обсъжда НПК, в центъра е поставен въпросът за сигурността, а не за правата и свободите. "Искам да застана силно като народен представител и колегите ми до тези, които са потърпевши, тези, които страдат от престъпността. Те имат нужда в момента много повече от нас в Народното събрание, отколкото имат нужда тези, които са потърпевши от повдигнато обвинение", коментира Иван Костов.

Вижте видео от изявлението на съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Фидосова за позицията на ГЕРБ