Блудство с дете, навършило 14-годишна възраст, чрез употреба на сила или заплашване, чрез използване на безпомощното му състояние или чрез привеждането му в такова, или чрез използване на положение на зависимост или надзор, ще се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години, предаде БТА.
В особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10  години.

Повишено е и наказанието за онзи, който с цел извършване на блудствено действие, съвкупление или полово сношение, установи контакт с дете, ненавършило 14 години, като използва информация, предоставена в интернет. Санкцията е от 1 до 6 години затвор.

Увеличена бе и санкцията за санкцията за родител или друг сродник, който не изпълни или по какъвто и да е начин осуети изпълнението на съдебно решение относно упражняване на родителски права или относно лични контакти с дете. От 300 лева досега, тя става 3000 лева.
Промяна има и на наказанието за склоняване на родител чрез дарение, обещание, заплаха или злоупотреба със служебно положение да изостави свое дете или да даде съгласие за осиновяването му. Наказанието става лишаване от свобода до 3 г.

Затвор ще се налага като наказание и за гражданин, който прибере подхвърлено или заблудено дете, по-малко от 7 години, и незабавно не съобщи за това. Предвиденото наказание е лишаване от свобода до 1 година или пробация. Досега санкцията беше пробация или глоба от 100 до 300 лева.