Комисарят по многоезичието Леонард Орбан се е срещнал с министрите на външните работи на двете страни, съобщи БТА. Той им припомнил усилията на Европейската комисия за налагане на многоезичието в Европейския съюз като политика, насочена към усилване на взаимното разбирателство и е изразил съжаление, че използването на унгарския е станало "предмет на спор между двете страни".
Днес при представянето на приоритетите си председателят на Европейския парламент Йежи Бузек спомена само един конкретен проблем в Европейския съюз и той бе около използването на унгарския език в Словакия. Европейските депутати трябва да могат да се изказват на майчините се езици и в Европейския парламент, за да могат по-добре да предават исканията на избирателите си, каза в тази връзка той. След словото му на депутатите бе дадена възможност да правят едноминутни изказвания.
Доста унгарски евродепутати се възползваха и всички говориха на унгарски, въпреки че досега обикновено се изказваха на английски, тъй като унгарския "не може да се говори в Словакия", както изтъкна един от тях. Европейският съюз обаче не разполага със законови възможности да се намеси за уреждането на езиковия спор между Словакия и Унгария. Както е заявил пред външните министри комисар Леонард Орбан, няма общ закон, който да регулира използването на езици в страните в Европейския съюз, а Договорът за Европейския съюз не изисква приемането на такъв закон.
Страните членки трябва да използват всички възможности, за да се гарантират основните права на човека, включително на хората от националните малцинства, и да действат активно срещу всички форми на дискриминация, е изтъкнал същевременно той.