В Пловдив общината и ВиК дружеството заедно решават проблемите със загубите на вода в ромския квартал "Столипиново". Техни представители днес имаха специална среща днес по проблемите в сектора в Областната администрация в Пловдив.

Загубите на вода в Столипиново и като цяло в Пловдивска област са малко над 60 процента, каза управителят на ВиК-оператора Спартак Николов на пресконференция след срещата.

На обсъждането специално внимание е било обърнато на жилищни блокове, чиито избени помещения от десетилетия са пълни с вода. Там каналните отклонения на ВиК мрежата са запушени и не подлежат на ремонт, а блоковете нямат общи водомери или липсва достъп до тях. Първото нещо, което ще се направи за разрешаването на проблемите, е да се изготви конструктивно обследване на основите, за да се прецени дали постройките са годни за обитаване, каза областният управител Дани Каназирева. Това ще стане възможно след отводняването на избите на въпросните блокове.

ВиК дружеството се ангажира през тази година да бъдат изградени нови канални отклонения с решетки за тези блокове, както и да се монтират общи водомери и да има дистанционно отчитане на индивидуалното потребление на вода, поясни Спартак Николов.

Недобрият достъп до публичната инфраструктура, заради незаконното строителство също ограничава възможността за инвестиции там във ВиК мрежата или изграждането на нова такава, бяха категорични експертите, участващи в срещата. Безразборното незаконно строителство в квартала в годините назад е довело до намаляваме ширината на уличната мрежа, има улици, широки между 60 и 120 сантиметра.

Разчита се на община Пловдив да осигури възможност за достъп до публичната ВиК мрежа, за да може там да бъдат проектирани нови съоръжения или да бъде рехабилитирана съществуващита инфраструктура. Във връзка с това районният кмет Иван Стоянов каза, че са предвидени 500 000 лева за събаряне на незаконни постройки за осигуряване на достъп до ВиК мрежата, която е публична общинска собственост.

Голяма част от жилищата във въпросните блокове са собственост на общинското предприятие "Жилфонд", което има 462 неизрядни платци на наем, ток и вода, каза Стоянов. При обход общински служители са констатирали и 72 самонастанили се обитатели. Общинската администрация ще пристъпи към тяхното извеждане, както и на неизрядните платци, категоричен бе той.

Натрупаните задължения за вода в общинската собственост в "Столипиново" са 689 000 лева, а на ОП "Жилфонд" са 1,312 млн.лева, поясни Спартак Николов.

В близките дни предстои да бъде изготвена справка за потребелението на вода в квартала, направена в часовия интервал 14-16 часа, за да се прецени какви са загубите на вода в района.