С празници, които ще продължат цял месец, ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на ОИ "Старинен Пловдив". Юбилеят ще се преплете и със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, затова програмата ще бъде свързана с разказвача на Родопите и с имена, чийто живот и дело е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев - Начо Културата, художникът Коста Форев и карикатуристът Борис Димовски. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Празниците започват на 1 април в 17.30 ч. на Лапидариума. След това в Балабановата къща ще бъде открита изложба на незабравимия асеновградски художник Коста Форев. Ще видим картините му, които изобразяват сцени от едновремешните годежи и погребения, пловдивските и станимашките кафенета и дворове. Сред тях ще са и живописните му вариации по темата "Сватбата на вуйчо ми".

Същата вечер ще бъде открита и друга весела изложба - "Дунавски карикатури". Така празниците ще започнат с една приятна, весела част. В следващите дни Старият град ще посрещне и актрисата Стоянка Мутафова, която ще представи книгата си "Добър вечер, столетие мое".

За честванията по повод половинвековния юбилей ще бъде организиран конкурс за ученическо есе на тема "Стария град".

"И нека да обявим по нестандартен и ясен начин, че вместо рожденика да получава подаръци, рожденикът ще подарява - букет от събития, а за всички присъствали и подаръци", разказа в аванс директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Йордан Илиев. На какъв принцип ще става това. На входа на събитията на 1 април, 5, 11, 22 април ще има служител на Института, който ще предлага на всеки посетител възможност за участие в разпределението на наградите. Той ще раздава на посетителите листче, в което хората да впишат име, мейл, телефон и да пуснат в юбилейната кошница. На 30 април бъдат изтеглени печелившите, които ще бъдат обявени на официалната страница на института. Наградите са: билети за артистични събития, ваучер за вечеря за двама, вино, подаръчни комплекти, ваучер за комплекс СИЛА и много други.