Шефът на "Хеброс бус" Веселин Дошков и Иван Чолаков, собственик заедно с брат си Димитър Чолаков на "Автотранс 2000", са с повдигнати обвинения за документални измами в големи размери.

Повдигнати са и обвинения на двама служители от Общината - инж. Пламен Вълков, счетоводителката Лидия Пастърмаджиева и Б.К., както и срещу служител от община Асеновград, за престъпления по служба.

Разследването по делото е проведено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Пловдив и е извършвано от разследващи и полицейски органи при отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР и ДАНС Пловдив.

По досъдебното производство е установено, че за периода от 2016 г. до 2021 г. на двете транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози, били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет.

Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба - имало спад на пътникопотока, спад на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. от посочените по-горе търговски дружества било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Според събраните доказателства, обвиняемите служители от общините Пловдив и Асеновград не са изпълнили служебните си задължения. Те не са извършили необходимия контрол и проверка на представените документи и по този начин не са установили, че данните в тях не отговаряли на истината и двете транспортни фирми не работели на загуба. По този начин двете общини били ощетени с милиони левове.

Във връзка с провежданото разследване днес служители на ДАНС и отдел "Икономическа полиция" - Пловдив, са извършили претърсвания и изземвания в офиси, ползвани от дружествата.

По делото са разпитани свидетели, иззета е огромна по обем документация и други веществени доказателства, предстои да бъдат назначени експертизи и да бъдат анализирани данните от събраните материали.

Спрямо обвиняемите В.Д. и И.Ч. са определени мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 20 000 лева, а на останалите четирима - мярката от по 5 000 лева.

Действията по разследването продължават.