Новият Управителен съвет /УС/ на фондация "Пловдив 2019" раздели сумата от 3 милиона лева от наградата "Мелина Меркури" на две равни части. Първата половина ще бъде разпределена между проектите, които са кандидатствали за финансиране по покана "Наследство" през миналата година, а за втората част ще бъде обявена втора покана, наречена "Наследство-2". Това съобщиха от пресцентъра на фондацията.

"Пловдив 2019" организира подготовката и мероприятията по време на проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".

За успешното справяне със задачата ЕК присъди на "Пловдив 2019" наградата "Мелина Меркури" на Пловдив. Придружаваща я сума от 3 милиона лева бе планирано да се ползва за наследство на ЕСК и за силно културно съдържание в Пловдив и след 2019 година.

От фондацията уточниха, че поканата "Наследство-2" ще бъде обявена в средата на годината, като за нея ще се кандидатства с нови условия и правила и ще бъде оценявана от нов състав на журито.

На първото си заседание новият УС на фондацията редуцира броя на работещите в нея от 47 на 24 човека. Взето е било и решение да се освободи офиса в СКЛАД, който бе под наем и да се върне в стария си офис, който е общинска собственост. Председател на новия УС на фондация "Пловдив 2019" е заместник-кметът по култура в общината Пламен Панов, а негов заместник е колегата му по финанси Илия Кирчев.