На 18 септември (петък) автомобилите ще отстъпят своите паркоместа на хората в т.н. PARK(ing) Day, като те ще се преобразят в градинки, библиотеки, арт-инсталации. Мисията на деня е да провокира хората да преосмислят градската среда и поне за ден да изберат зеленината и сянката пред удобството на автомобила.
БГ Бъди активен и програмата _Място България ще преобразят паркоместата от няколко централни улици в Пловдив, като кътовете ще бъдат в най-различни теми. Обединителният елемент ще бъде посланието #БезОтпадъци, като всички места ще разполагат с кошчета за разделно събиране на опаковки, а доброволците на _Място България ще учат гражданите на това защо и как можем да намалим отпадъците в ежедневието си и как да направим града ни по-чист и по-красив.

Освен всичко те са подготвили полезна информация и образователни инициативи за рециклиране и намаляване на отпадъците, а основна тема в едно от парко местата ще бъдат цигарените угарки.

В миналогодишното издание, първо за Пловдив, в инициативата се включиха над 10 Места, като платформата "АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!" отново се погрижи да предостави кошчета за разделно събиране на отпадъците на всички паркоместа, а едно от всички тях бе преобразено в парклет#безотпадъци, с акцент отново на замърсяването с угарки от цигари. Както знаете освен източник на токсични вещества в природата, фасовете са трудно разградим отпадък, за който за съжаление много хора нехаят.

Събитието ще стартира още от ранните часове на сутринта и ще продължи през целия ден. Паркоместата ще бъдат преобразени в библиотека, място за игри, работилнички и други.

Аварийно спасяване Пловдив ще поставят шатра, под която ще правят обучения по даване на първа помощ и пожарогасене, а след тяхната акция на място, ще бъде инсталирана оборудвана аптечка и пожарогасител, като дарение за града и гражданите, които да се използват по предназначение при нужда.