Иновативно лечение за пациенти със сърдечна недостатъчност - сърдечна ресинхронизираща терапия, предотвратява внезапната сърдечна смърт. Това каза онлайн пред журналисти д-р Красимир Джинсов, кардиолог, електрофизиолог и експерт по кардиостимулация в болницата "Свети Георги" в Пловдив. Терапията е била представена и пред специалисти в доболничната и болничната помощ.

Терапията се състои в имплантиране на устройство, подпомагащо функцията на сърцето - трикухинен стимулатор, обясни лекарят. Чрез него се цели подобряване на функцията на сърцето и намаляване на симптомите на болестта, намаляване на хоспитализациите, както и увеличаване на продължителността на живота на пациентите. Чрез такова устройство се постига и над 30 на сто намаляване на разходите за лечение. Сърдечната недостатъчност първо се лекува с лекарства, но ако пациентът продължава да има симптоми и по определени критерии на електрокардиограмата му, той е показан за имплантиране на стимулатора, каза още д-р Джинсов. Други пациенти, при които може да се постави устройството, са имащите вече пейсмейкър, като новият стимулатор се ползва като надграждащ. Престоят на пациента в болницата след имплантиране на устройството е в рамките на два дни.

Симптомите на сърдечната недостатъчност са недостиг на въздух и лесна умора, придружени с отоци по краката. Всяко състояние, което води до нарушаване на сърдечната функция, е сърдечна недостатъчност. Честотата варира в различните региони, като близо 2 на сто от възрастните в развитите страни страдат от сърдечна недостатъчност. Около 15 млн. са засегнатите от сърдечна недостатъчност в Европа, а в България те са около 140 хиляди души, посочи д-р Джинсов.