Шестгодишното момче, пострадало при катастрофа на 18 юли в хисарското село Старосел, е в съзнание и говори. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Свети Георги" в Пловдив.

Вече седмица момчето е лекувано от екипа на Клиниката по детска хирургия, начело с проф. Пенка Стефанова. Предстоят още интервенции, пътят е дълъг, коментираха от лечебното заведение.

Детето бе прието в болница в тежко състояние, с двустранни тежки изменения, контузионен бял дроб и няколко счупени ребра, каза два дни след произшествието проф. Пенка Стефанова.

На 18 юли сутринта 67-годишен мъж, за който се разбра, че е кметът на селото Матея Гудев, при управление на лек автомобил БМВ, е нарушил правилата за движение по пътищата и е блъснал момченцето, което било водено за ръка от дядо си. Бе установено, че около 10:00 часа сутринта мъжът карал по улица "Братство" с ниска скорост. На кръстовището с ул. "Ал. Стамболийски" блъснал движещото се по пътното платно 6-годишно дете, водено за ръката от дядо си.

Бях заслепен от слънцето и не видях детето, каза пред bTV кметът Матея Гудев. "Ужасно съжалявам. Знам каква болка преживяват родителите. Надявам се детенцето да се оправи", добави той. Гудев бе категоричен, че е карал съвсем бавно - с 10-15 км/часа.

Водачът бе тестван за алкохол и наркотици. Пробите са отрицателни. Той бе задържан за срок до 24 часа, а по-късно - освободен.

Разследването по случая продължава. То се наблюдава от Районна прокуратура-Пловдив.