Засилват контрола по спазването на мерките срещу COVID-19 в Пловдив. Инспекцията по труда и БАБХ се включват в проверяващите екипи. Спазване на дистанция от 2 метра и максимално по 100 души в големите търговски вериги са само част от мерките, за които започват да следят проверяващите в града.

"Реално, мерките в Пловдив не се спазват", заяви пред БНТ Дани Казирева, областен управител на Пловдив и председател на кризисния щаб.

"За последното денонощие новите случаи са 109, положителните проби се увеличават, като над 200 души са хоспитализирани. Разбира се, че това ни притеснява, призна Каназирева. - Пет са новите случаи на заразени медици в областта. Ако блокираме здравната система, то и най-обикновената настинка ще бъде проблем. Замислете се, какво ще се случи с останалите пациенти с по-леки заболявания, ако пренасочим леглата и медицинския персонал в грижа само за болните от коронавирус."

"В Пловдивска област има 28 общини, от тях само в две има болници и всичко се пренасочва към община Пловдив", обясни още Каназирева.

Тя отново призова за спазване на мерките и заяви, че за нарушителите ще има строги санкции и глоби. Ще се правят масирани проверки по заведения и ресторанти, всяко едно обществено място ще бъде проверявано. Връща се и пропусквателният режим в магазините.