Това сочат данните на гражданска организация от доброволци, които измерват чистотата на въздуха в страната.
Проектът "AirBG.Info" стартира в началото на 2017 г. поради пълното информационно затъмнение за въздуха, който дишаме.

Точно година след осъдителната присъда от ЕС за мръсния въздух, ключовите хора от проекта изнесоха за пръв път пред обществеността изключително интересни факти, статистики и изводи за въздуха, който дишаме.
Статистиката сочи, че 7 милиона души по света умират заради заболявания, причинени от мръсния въздух.

Заради замърсяванията на въздуха в началото на миналата година група граждани се свързват помежду си и се включват в мрежата Luftdaten.info. Вземат от немската гражданска инициатива първите няколко измервателни уреда. Дейността на организацията става публична, когато те работят с 15 уреда, а вече над 600 станции в България мерят нивото на ФПЧ и визуализират данните в реално време.

Всички измервания като разход на финанси и време, както и работа, са дело на доброволци. Най-малкия те на 13 години, а най-възрастният на 76. Благодарие на тях и на високото обществено внимание се стига до среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов.

От организацията се договорят с МОСВ техните станции да правят измервание съвместно с Изпълнителната агенция “Околна среда”. Данните от двете замервания показват малка разлика, което е доказателство за тяхната достоверност.

Днес те вече имат 630 измервателни уреди, разположени в цялата страна. За една година са направени около 42 млн. измервания на въздуха, ръководителят на групата AirBG.Info Стефан Димитров. По думите му, те реално се занимават с гражданска наука.

Варненецът Светослав Иванов представи резултатите от замерванията през зимния сезон, когато традиционно се отчитат най-сериозните замърсявания на въздуха.

Двете основни причини за замърсяванията са отоплението на твърдо гориво и автотрафика. Този вид отопление и температурните инверсии през зимата са най-сериозния проблем на по-големите ни градове като София, Пловдив, Благоевград и Варна.

При отоплителен сезон от 160 дни, в около 70 дни е имало превишение на нормите в столицата, каза Иванов. Най-зле е била ситуацията на 8, 26 и 27 януари и 13 февруари, като в тези дни замърсяванията са били около 5 - 6 пъти над нормата. В столицата за сезона са били извършени близо половин милион измервания.

Рекордьор по замърсяване е Пловдив с 86 дни със запрашеност над нормата, коментира Иванов. По думите му най-зле е била ситуацията на 27 декември 2017 г. и на 17 януари т.г.

Много силно замърсяване има в Благоевград - където са измерени превишения на нормите в 98 дни, но от групата не са включили града в класациите заради малкото си станции там - едва 11 към днешна дата.

Иванов посочи, че пикови стойности се отчитат обикновено вечер между 18.00 и 22.00 часа, като за градовете София, Пловдив, Благоевград и Варна те са около 30 пъти над нормата.