Сградата е част от целия проект за разкриване на една от най-големите тракийски гробници на Балканския полуостров. Кратка разходка назад във времето може да направи всеки турист, а студентите по археология ще провеждат практическите си занятия в специална учебна зала.

В археологическия комплекс има информационен и експозиционен център, който е оборудван с многофункционална софтуерна информационна система, даваща информация за експозицията, тематична информация за експонатите, план с разположението на залите, информация за бъдещи и настоящи изложби.

Предвидена е и многопроекторна система, която да осигурява големи видео прожекционни площи.

Всеки посетител може да се възползва от индивидуална екскурзоводска система, чрез която да получи едно великолепно изживяване, разглеждайки и опознавайки обекта. Посетителят ще има възможност да се докосне до атмосферата на тракийските земи и чрез специално изработените по оригинални исторически документи аксесоари и атрибути – корони, бижута, щитове, копия, лъкове, керамика, монети, съдове и др.

На разположение на посетителите за още по-интересно преживяване са и уникалните занаятчийски работилници, които са оборудвани с глиномес, керамична пещ, грънчарско колело, стан за тъкане.

Единствена по рода си карта на тракийските могили в България дава по-ясна представа за историческото наследство, оставено от траките по нашите земи.

Обособена е зона за учебна археология, реставрация и музейни практики, паркинг за леки коли и автобуси. За административното обслужване на информационния център са оборудвани семинарна и конферентна зали, помещения за служебния персонал, помещение за охрана, прилежащи сервизни и обслужващи помещения, малко кафене и тоалетни за посетители (вкл. за хора с увреждания).

Проектът е част от цялостната стратегия за развитие на общия туристически продукт на община „Марица“.