"Около 700 000 са получили втора игла, но още много може да се желае до постигане на колективен имунитет", каза по NOVA проф. Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб (НВЩ).

По данни на Единния информационен портал към 00.00 часа на 14 юни със завършен ваксинационен цикъл са 698 734 души. Общо имунизираните са 1 577 024.

Проф. Гигов отбеляза, че се разрастват възможностите за ваксиниране, но намаляват желаещите да се ваксинират. Той предупреди, че срокът на годност на ваксините ще започне да изтича и поради тази причина се договарят възможности за дарения на близки страни - РС Македония, Черна гора.

Председателят на НВЩ подчерта, че в други страни хората чакат за ваксини, като дори нямат избор, а ние имаме избор и не желаем да се ваксинираме.

"Ваксинирането на деца е продължение на ваксинационната кампания. Децата разпространяват по-лесно вируса. Нашето становище също е, че е редно да се започне ваксинацията на деца над 12 години", заяви проф. Гигов. Той добави, че имунизацията не трябва да е масова, а да се подхожда индивидуално, като се следи за допълнителните заболявания.

Ваксинацията трябва да започне максимално бързо, до няколко дни, като е нужно да има съгласие от родител, каза проф. Гигов.

"Гаранция за безопасност на ваксината идва от производители, педиатри и медици, така че да се спази принципът да не се вреди, отклонения се случват, но те са малко, а освен това процесът ще се следи", заключи председателят на Ваксинационният щаб.

Трябва ли да се ваксинират децата

шефът на германския институт "Роберт Кох" Лотар Вилер смята, че за справяне с пандемията се налага да бъде ваксинирани "доста над 80% от хората". По данни на ООН, децата и младежите до 17-годишна възраст съставляват 30,2% от световното население. Дори и в Германия, където делът на хората до 18 години е значително по-нисък (16,4 на сто), пак би било трудно да се постигне стаден имунитет, ако не се вземе предвид въпросната възрастова група, смята д-р Аксел Гершлауер, говорител на Съюза на лекарите-педиатри в Германия в статия на DW "Трябва ли да се ваксинират и децата? Въпроси и отговори".

Най-напред САЩ и Канада одобриха използването на ваксината на BioNTech/Pfizer при деца между 12 и 15 години. Одобрението стъпи на проучване сред 2260 деца от тази възрастова група. А според самия производител на ваксината, тя е до 100 процента ефективна сред малолетните, т.е. ефектът при тях е още по-силен, отколкото сред пълнолетните.

ЕС също одобри използването на тази ваксина при деца от 12 до 15-годишна възраст. Френското правителство обяви, че ще започне да ваксинира деца в тази възрастова група от 15 юни доброволно и след съгласие на родителите.

Moderna - другата компания, която произвежда иРНК ваксина, също поиска одобрение за прилагане на препарата върху деца. Американската фармацевтична компания заяви, че проучвания във фаза 2/3, включващи близо 2500 юноши, са установили, че ефикасността на ваксината "е била наблюдавана на 100%".

В същото време Световната здравна организация призова вместо да се ваксинират деца срещу Covid-19, да се даряват ваксини на по-бедните страни.